palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz

Hidrológia

Lassan fellélegezhetünk a Közép-Tiszán

A Tisza-tó vízállása az utóbbi napokban a szokásos nyári szint alá csökkent, s a tározó vízkészlete augusztus 18-án reggelre 139,26 millió köbméterre apadt. A Közép-Tiszán és a folyó vízgyűjtőin már leesett és a valószínűsíthető nagyobb mennyiségű csapadék hatására azonban a vízszint emelkedése várható, így a vízkészletek további csökkenése megáll, illetve valamelyest vissza is pótlódik.

Bővebben...

 

Minimumon a Tisza

A szűnni nem akaró kánikula és a csapadékhiány együttes következményeként a Közép-Tiszán a vízállások és a vízhozamok is elérték az emlékezetesen aszályos 2012. évben tapasztalt szintet. Kisköre-alsón a vízmérce már az eddig észlelt legkisebb értéket, a -321 centimétert mutatta, Szolnokon pedig ma reggel 2 centiméterre megközelítette az LKV-t. A hőség miatt intenzív a párolgás, vizeinkből naponta 4-7 milliméter távozik ily módon.

Bővebben...

 

Helyenként esett, de alig pótolta a hiányt

Az elmúlt héten sem a KÖTIVIZIG működési területén, sem a vízgyűjtőkön nem esett számottevő mennyiségű csapadék. Folyóink vízállása továbbra is a valaha előfordult legalacsonyabb szint közelében stagnál, és az elkövetkező napokban is ebben a tartományban várható. A talajvíz szintje ugyanakkor szinte mindenhol csökkent.

Bővebben...

 

Negatív rekord közelében a Tisza

Kedd reggel Kisköre-alsón -315 centimétert, Szolnokon pedig -270 centimétert mutatott a vízmérce. A Tisza az előbbi helyszínen 6 centiméterre, utóbbinál pedig 9 centiméterre közelítette meg az LKV, azaz a valaha mért legalacsonyabb vízállást. A szőke folyó vízhozama a töredéke az ilyenkor megszokottnak, a talajvíz szintje is csökken.    

Bővebben...

 

Csapadékban szegény első félév

Bár januárban kifejezetten csapadékosan indult az idei év, az azt követő hónapokban rendre a sokévi átlagnál kevesebb égi áldást mértünk a Közép-Tisza vidékén. Az esztendő első felében összességében 199,6 milliméter csapadék hullott a KÖTIVIZIG területére, ami a június végéig számított sokéves átlag 82 százaléka, a megszokotthoz képest tehát valamivel szárazabb időszakról beszélhetünk. Féléves hidrometeorológiai értékelésünk ide kattintva olvasható.

 
További cikkeink...