Magyarország

Helyenként esett, de alig pótolta a hiányt

Az elmúlt héten sem a KÖTIVIZIG működési területén, sem a vízgyűjtőkön nem esett számottevő mennyiségű csapadék. Folyóink vízállása továbbra is a valaha előfordult legalacsonyabb szint közelében stagnál, és az elkövetkező napokban is ebben a tartományban várható. A talajvíz szintje ugyanakkor szinte mindenhol csökkent.

A vízgyűjtők közül a legtöbb csapadék a Körösökön hullott (területi átlagban 14,0 milliméter), amely a sok éves havi átlag ötöde. A legkevesebb pedig, csupán 1,9 mm (amely alatta marad a sok éves havi átlag 2 százalékának) a Felső-Tiszán esett. A többi tiszai vízgyűjtőn területi átlagban 5 és 10 mm közötti csapadék hullott, de területi eloszlásban úgy, hogy a több csapadék a Tisza középső és az alsó vízgyűjtőin esett. 
A KÖTIVIZIG területén az elmúlt héten a zivataros időjárásnak köszönhetően a csapadék igen változatosan alakult. Vasárnap hidegfront érte el hazánkat, ekkor esett le a heti csapadékösszeg jelentős része, területi átlagban 9,3 mm. A legtöbb - 29,0 mm - Kiskörén hullott le. Ugyanakkor több helyen a csapadékmennyiség 2 mm alatt maradt, Karcagon, Kisújszálláson, Mezőtúron és Kunszentmártonban 1 mm körüli értéket mértünk. A többi helyen 6 és 20 mm közötti eső áztatta a földet.
A maximum hőmérséklet az elmúlt héten már egyik nap sem haladta meg a 32 Celsius fokot. Kezdetben 4 napon át a maximum hőmérséklet 25 fok körül mozgott, az utóbbi 3 nap azonban ismét emelkedett a hőmérséklet. A legmagasabb hőmérsékletet vasárnap mértük, 31,1 fokot. A napi minimumok kezdetben 11-16 fok körül mozogtak, az elmúlt napokban fordultak elő ismét 17-19 fokos minimumok. Az elmúlt héten forró napunk már nem volt (vagyis, amikor a maximum hőmérséklet meghaladta a 35 fokot). 1 hőség napunk volt csupán (a maximum eléri a 30 fokot), és 4 nyári napunk (maximum 25 C).  A napi átlaghőmérséklet kezdetben 18-20 fok között mozgott, az utóbbi napokban emelkedett ismét az átlaghőmérséklet 22 fok fölé. 
A Kiskörén mért napi párolgásban is megmutatkozott az enyhébb időszak, 3 mm alatt maradt, az elmúlt napokban fordult elő 3 és 5 mm közötti érték.
A Tiszán Kisköre-felsőn augusztus 4-én reggel a vízállás 739 cm volt. Kisköre-alsó a vízállás -314 cm (legkisebb vízszint: -321 cm), Szolnokon -271 cm (LKV: -279 cm). A Kisköre-alsón augusztus 3-án mért vízhozam másodpercenként mindössze 74,8 köbméter volt (az augusztusi 20 éves havi átlag 360 m3/s), ugyanez Szolnokon 78,0 m3/s volt (augusztusi 20 éves havi átlag 361 m3/s).  A Tisza-tóból augusztus 4-én reggel a Jászsági-főcsatornán keresztül 5,45 köbméter, a Nagykunsági-főcsatornán át pedig 27,9 köbméter víz távozott másodpercenként.
A következő napokban a Közép-Tiszán a vízállások továbbra is stagnáló, LKV-t megközelítő szinteken maradnak.
A talajvízállás az elmúlt héthez képest szinte mindenhol csökkent. A folyók alacsony vízállásai várhatóan a továbbiakban is apasztani fogják a felszín közeli vízkészletet. Egy-két helyen volt csupán minimális talajvízállás növekedés. A legnagyobb növekedés mértéke mindössze 2 cm volt, ami Kenderes térségében fordult elő. A legnagyobb süllyedés ezúttal is Karcag térségében fordult elő, 18 cm. Augusztus 3-án a Kiskörei szakaszmérnökség területén a terep alatti talajvízszintek 219 és 448 cm között, Karcagon 118 és 383 cm között, Szolnokon 160 és 579 cm között, Mezőtúron pedig 160 és 526 cm között  változtak.

Az OMSZ előrejelzése szerint a következő napokban (augusztus 5-10 között) nem várható jelentős, területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadékmennyiség. Területi átlagban a legtöbb csapadék a Körösökön várható a következő 6 nap alatt (itt is csupán 4,8 mm), a legkevesebb pedig a Szamos-Krasznán (1,4 mm), de ennek a pontos területi eloszlása a zivataros időjárás miatt bizonytalan. A többi vízgyűjtőn is 5 mm alatti csapadékmennyiség várható. Ugyanakkor továbbra is várható zápor, zivatar elszórtan, így egy kisebb területű vízgyűjtőn nem kizárt, ha a következő öt nap a csapadék területi átlaga 5-10 mm között alakul.
Várhatóan ismét emelkedni fog a hőmérséklet. A maximumok ugyan nem lesznek olyan magasak, mint az elmúlt két hétben, de ismét a 35 fok közelében alakulnak majd. A legmagasabb hőmérséklet a hétvégére várható, ahol 35 fok körül alakul majd a maximum.  Az átlaghőmérséklet 25 és 28 Celsius között alakul, a minimumok pedig megint 20 fok fölé kúsznak.