palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések

Hidrometeorológiai elemzések

Nyárias idő, kevés csapadékkal

Az elmúlt hetet nyárias idő jellemezte, ennek megfelelően a hét első felében nem jelentettek számottevő csapadékot a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. Hétvégére azonban egy markáns lehűlés érte el területünket, több csapadékmérő állomáson is 10 milliméter körüli értékeket mértek. A legtöbb csapadék a vízgyűjtők közül a Sajó-Hernád vízgyűjtőjére esett, 20,2 mm, a Felső-Tisza vízgyűjtőjére pedig 19 mm.

Bővebben...

 

Továbbra is a legalacsonyabb vízszint közelében a Tisza

Noha a felső vízgyűjtőkön lehullott csapadéknak köszönhetően kisebb vízszintemelkedés indult el a mellékfolyókon, a Kiskörei Vízlépcső zsinórüzeme miatt a Közép-Tiszán továbbra is stagnáló, az eddig mért legalacsonyabbhoz közelítő vízállások várhatóak.

Bővebben...

 

Térségünkben sehol nem esett

Az elmúlt héten már nem éreztette hatását a hazánkba a hónap közepén érkező hidegfront, ez pedig csapadékszegény napokat eredményezett. A vízgyűjtőkön az utóbbi 7 napban nem mértek számottevő esőt, a 0,2 millimétert sem haladta meg a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Körösökön. A Szamos-Kraszna, a Sajó-Hernád, a Zagyva-Tarna, valamint a Maros vízgyűjtőjén egyáltalán nem esett csapadék az elmúlt héten, ahogy a KÖTIVIZIG területén sem. A Tisza vízállása mind Kisköre-alsón, mind pedig Szolnoknál az eddig észlelt legalacsonyabb.

Bővebben...

 

Lassan fellélegezhetünk a Közép-Tiszán

A Tisza-tó vízállása az utóbbi napokban a szokásos nyári szint alá csökkent, s a tározó vízkészlete augusztus 18-án reggelre 139,26 millió köbméterre apadt. A Közép-Tiszán és a folyó vízgyűjtőin már leesett és a valószínűsíthető nagyobb mennyiségű csapadék hatására azonban a vízszint emelkedése várható, így a vízkészletek további csökkenése megáll, illetve valamelyest vissza is pótlódik.

Bővebben...

 

Minimumon a Tisza

A szűnni nem akaró kánikula és a csapadékhiány együttes következményeként a Közép-Tiszán a vízállások és a vízhozamok is elérték az emlékezetesen aszályos 2012. évben tapasztalt szintet. Kisköre-alsón a vízmérce már az eddig észlelt legkisebb értéket, a -321 centimétert mutatta, Szolnokon pedig ma reggel 2 centiméterre megközelítette az LKV-t. A hőség miatt intenzív a párolgás, vizeinkből naponta 4-7 milliméter távozik ily módon.

Bővebben...

 
További cikkeink...