palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó

Tisza-tó

Nyárádi Hartl Ede emlékszoba

FŐNIX Televízió

 

Tisza Tó napja

Kisköre 2011. május 12.


Szabó Lajos a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi Regionális Marketing Igazgatóság megbízott igazgatója köszöntötte a résztvevőket, majd ismertette a napi programot. A Tisza tó napját a tározó körbefutásával indították el. A nyári vízszinttel (725 cm) megegyező futók számát főleg a települések általános iskolásainak diákjai adták. Emellett néhány jeles személy is képviseltette magát a futáson, akik szintén Tisza-tavat körbekerékpározták illetve futották. Ellátogatott Hidvégi-Üstös Pál „A Tisza Nagykövete”, aki a világon elsőként végigúszta a Tiszát Bustyaházától Titelig, 32 napon és 852 kilométeren keresztül. A teljesítményével felhívta a figyelmet arra, hogy a ciánszennyezés után újra él a folyó. Részt vett Takár Károly (Katyó) hosszútáv sportoló (futás, kerékpár), aki az idén ünnepli 60. születésnapját. 2009-ben Hidvégi-Üstös Pált kísérte futva végig a Tisza ukrajnai szakaszán, két hét alatt több mint 500 kilométert tettek meg. Jelen volt Kristóf Zsolt extrém sportoló, túravezető, hosszútáv futó Gödöllöről, aki 2004 óta gyalogos teljesítménytúrák főrendezője a Margita 344,2 Turisztikai és Sportegyesület elnöke, szintén teljesítette a távot.

Bővebben...

 

Tisza-tavi kódex

Mellékletek (.pdf formátumban letölthető, 19 MB)

Tisza-tavi Kódex ajánlásai (.pdf formátumban letölthető, 128kB)

Kiegészítő oldalak (.pdf formátumban letölthető, 3,1 MB)

Önkormányzatok elfogadó határozatai (.pdf formátumban letölthető, 1,7 MB)

Térkép melléklet: Tisza-tó part területhasználat (.pdf formátumban letölthető 13 MB)

 

A TISZA HALAI

Az alábbi ismertetés Harka Ákosnak A tiszai halfauna című dolgozata alapján készült, amely a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Múzeumok Igazgatósága gondozásában 2000-ben kiadott Ezer év a Tisza mentén című kötetben jelent meg.

Vízgyűjtőjének kiterjedését tekintve a Tisza csupán tizedik az európai folyók rangsorában, de a magyar nép gondolat- és érzelemvilágában kitüntetett helyet foglal el. A különleges vonzalomnak számos összetevője van, s közülük az egyik legfontosabb éppen a halakhoz kötődik. A halfogás ősi élménye, amely lényegét tekintve mit se változott az idők folyamán, napjainkban is százezres horgásztábort vonz a folyó partjára.
Ha a zsákmányszerzés izgalma nem is változott, célja már nem ugyanaz, mint elődeink idejében volt. Régen az emberek kenyérkereset céljából járták a Tiszát, napjainkban többnyire szabadidejüket töltik a víz mellett. A múltban a megélhetést biztosította, ma inkább a rekreációt, az emberi alkotóerő újratermelődését szolgálja. Ami változatlan maradt, az a folyó halainak jelentősége, hiszen nélkülük egyik terület sem lehet sikeres.

Bővebben...

 

Rólunk írták : Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. köszönő levele Dr. Fazekas Sándor Miniszter Úrhoz

Dr. Fazekas Sándor miniszter úrnak
Vidékfejlesztési Minisztérium
Budapest
Kossuth tér 11.

Tisztelt Miniszter Úr!

Amint arról decemberben beszámoltunk, fennállása óta még nem volt olyan bőséges halszaporulat a Tisza-tavon, mint a múlt évben. A több milliárd forint értékű ivadékállomány biztonságos átteleltetése rendkívül nagy felelősséget rótt ránk. Ennek érdekében igyekeztünk is minden tőlünk telhetőt megtenni, de olyan üzemrendi akadályba ütköztünk, amelynek elhárításáért Miniszter úrhoz kellett folyamodnunk.

Bővebben...