palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés

Vízkár elhárítási védekezés

Aszály: a vízkészlet megőrzése a legfontosabb

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy hete 10 centiméterrel emelte a Tisza-tó vízszintjét, ezzel plusz tízmillió köbméterrel növelte a tározó vízkészletét. Lehet, hogy ez a lépés is kevésnek bizonyul, a hidrometeorológiai helyzet alakulása, valamint a vízigények szükségessé tehetik a további vízszintemelést – tartalmazza a KÖTIVIZIG napokban aktualizált vízhiány-kárelhárítási intézkedési terve. A dokumentum kiemelt hangsúlyt szentel a vízmegőrzésre, a többlet tározási lehetőségek számbavételére, így a vízpótló- és elosztó csatornahálózat vízszintemelésére, valamint a holtágak vízpótlására.

Bővebben...

 

Aszályveszély: plusz tízmillió köbméter víz a Tisza-tóban

Míg bő két hónappal ezelőtt még a káros többletvíz elvezetése adta a fő feladatot, addig napjainkban a tavalyi, kiugróan aszályos évhez hasonlóan a vízkészlet megőrzése jelenti a kihívást a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságnak. Ezért kiemelt szerep hárul az elmúlt évben - az országban elsőként – a védelmi szervezetbe integráltan megalakult Vízhiány- kárelhárítási Szakcsoportra, amely felkészülve a térségben várhatóan megnövekedő vízigényekre, kezdeményezte a Tisza-tó vízszintjének mintegy tíz centiméteres emelését, ezzel plusz 10 millió köbméter víz betározását.

Bővebben...

 

Szolnoki vízügyesek szerepvállalása a dunai árvizi védekezésben

 

Kormánymegbízotti elismerő oklevél a KÖTIVIZIG kollektívájának

Elsőként a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kollektívájának fejezte ki elismerését dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja kedden, a megyeháza dísztermében tartott ünnepségen, ahol a dunai árvízvédekezésben hősies helytállást tanúsító megyebeli szervezetek képviselőit köszöntötték. Az oklevelet Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója vette át a megyei védelmi bizottság elnök asszonyától.

Bővebben...

 

Mérnökeink, őreink a „tűzvonalban”

Az árvízi tudósításokban méltánytalanul kevés szó esik (ha egyáltalán megemlítik) a vízügyi szakemberek, köztük a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság dunai védekezéshez kivezényelt mérnökeinek, őrszemélyzetének felelősségteljes munkájáról. Holott a Szigetköztől a főváros alatt szakaszokig dolgozó munkatársaink rendkívüli árvízi tapasztalataihoz nem férhet kétség, az elmúlt évtizedek rekorder tiszai árhullámai minden tekintetben „megedzették” őket. Műszaki ismereteik, felkészültségük, rátermettségük a mostani dunai árvízvédekezés szakmai irányításában is nélkülözhetetlenek.

Bővebben...

 
További cikkeink...