palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés

Vízkár elhárítási védekezés

Ismét nőhet a térségi vízkészlet

Az öntözési igények jelentős csökkenése, valamint az utolsó pillanatban a vízgyűjtőre hullott csapadék, s az ennek hatására bekövetkező tiszai vízszintemelkedés lehetőséget teremt az elkövetkező napokban a 170 millió köbméterre fogyott térségi vízkészlet visszapótlására.

Bővebben...

 

Kevesebb víz a Tiszából a Körösbe

Augusztus 17-én 8 órától az előírt, másodpercenkénti 16 köbméter helyett 11 köbméter víz áramlik a Tiszából – a Nagykunsági-főcsatornán keresztül – a Hármas-Körösbe. Az ökológiai vízpótlás első ütemű korlátozását, 5 köbméteres csökkentését a szőke folyón érkező egyre kisebb vízhozam és a Tisza-tóban tározott vízkészlet optimálisabb felhasználása tette szükségessé.

Bővebben...

 

Egyre kevesebb víz a Tiszában

Mind a vízállás, mind pedig a vízhozam tekintetében kritikus a helyzet a Közép-Tiszán, mivel az érkező vízhozam hetek óta csökkenő tendenciát mutat. Az elmúlt 24 órában 3 centimétert apadt a Tisza-tó szintje, Kisköre-felső vízmércén mérve 723 centiméterre. A Tisza a vízlépcső alatt – Kisköre-alsó - a tegnapival azonos vízállású (-320 centiméter), ami egy centiméterrel haladja meg az eddig itt mért legalacsonyabb szintet. Szolnokon péntek reggel – 278 centiméteren állt a szőke folyó, azaz a tegnapi kettőről már csak egy centire közelítette meg a negatív rekordot.

Bővebben...

 

Csökkenő vízkészlet a Közép-Tiszán

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet a múlt heti 202 millió köbméterről mostanra 195 millió köbméterre csökkent, ebből a Tisza-tóé 168 millióról 161,6 millióra. A kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt a víztöbblet megteremtése érdekében a Tisza-tó nyár elején megemelt vízszintjét a továbbiakban már nem tarthattuk, így a visszaállt a szokásos 725+5 centiméteres nyári vízállás.

Bővebben...

 

Vízkormányzás alacsonyabb szinten

Augusztus 11-én 8 órától az eddiginél 5 centiméterrel alacsonyabb, a Kisköre-alsó vízmércén mért -320 centiméteres alvízszint tartása mellett végezzük a vízkormányzást a duzzasztóműnél. A várható hidrometeorológiai helyzet és a jelenlegi vízmérleg kalkulációk ismeretében erre az intézkedésre a Tisza-tóban és a Nagykunsági-főcsatornában felhalmozott többlet vízkészlet optimálisabb felhasználása érdekében van szükség. A Tiszán érkező vízhozam ugyanis változatlanul csökkenő tendenciát mutat, valamint a továbbiakban sem számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra a folyó vízgyűjtő területén.

 
További cikkeink...