Magyarország

feed-image

Vízhiány elleni védekezés

Vízhiányra készül a KÖTIVIZIG

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság már a  jelenlegi aszályhelyzet kialakulását megelőzően megkezdte többlet vízkészlet betározását a Tisza-tóban, egyes csatornákban és holtágakban. Elsődleges cél a gazdasági és ökológiai vízigények kielégítése, ennek érdekében a vízpótlás és a vízszétosztás műszaki megoldása, a víz visszatartása, a vízkészletek megőrzése, lehetőség szerint növelése.

Módosítás: (2017. július 11. kedd, 12:09)

Bővebben...

 

Vízhiánykár-elhárítási gyakorlat a Közép-Tiszán

Szimulált, ám nagyon is valósághű időjárási helyzetben állt helyt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság érintett szakembergárdája a napokban megtartott védelmi gyakorlaton. Az elképzelt szituáció szerint a szélsőségesen magas hőmérséklettel párosuló tartós aszály és a jelentős párolgási veszteségek miatt fokozott vízhiány alakult ki a térségben, így a vízkészletek megőrzése érdekében megtett intézkedések ellenére szükségessé vált a Körös-völgyi vízpótlás korlátozása. A gyakorlat részeként tömeges halpusztulást is előidézett a hőhullám, ezért vízminőségi kárelhárítás is zajlott.

Módosítás: (2017. június 29. csütörtök, 09:35)

Bővebben...

 

Tovább csökkent a vízkészlet

Kétszázezer köbméterrel csökkent az elmúlt héthez képest a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet. A szeptember közepén számított 170,8 millió köbméterről mára 170,6 millióra apadt a tározott vízmennyiség, ebből – a múlt hetihez azonos térfogatot - 138,5 millió köbmétert képvisel a Tisza-tó.

Bővebben...

 

Még mindig hiány van vízből

Megfelelő tiszai utánpótlás híján az elmúlt héten tovább csökkent a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló, dinamikusan megújuló vízkészlet. Mostanra 170,8 millió köbméterre fogyatkozott a tározott mennyiség, ebből 138,5 millió köbmétert a Tisza-tó fogad be. Mindkét adat a legalacsonyabb május óta. Mivel a hidrometeorológiai helyzet alapvetően nem javult, változatlan érvényben van a Körös-völgyi vízátvezetés mérséklése.

Bővebben...

 

Ilyen kevés víz idén nyáron még nem volt a Tisza-tóban

A hét elejére az idei legalacsonyabb értékre, 172 millió köbméterre csökkent a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló vízkészlet. Ebből a Tisza-tó 138,8 millió köbméterrel részesedik, ami jóval alatta marad a szokásos nyári vízszint időszakában tapasztaltnál, sőt kevesebb, mint az augusztus 19-én számított mélypont. Szerencsére mindez nem tartós állapot, a vízgyűjtőre hétvégén lehullott csapadék révén ismét növekszik a tározó vízkészlete. 

Bővebben...

 
További cikkeink...