Magyarország

feed-image

Vízhiány elleni védekezés

Az Alföld oázisaként működik a Tisza-tó

A vízgyűjtőinken is tapasztalható, magas hőmérséklettel párosuló tartós csapadékhiány következtében folyóink természetes vízkészletének csökkenése miatt egyelőre nem tudunk pozitív fordulatról beszámolni.

Bővebben...

 

A vízhiány miatt veszélybe kerülhet a Zagyva ökológiai egyensúlya

Továbbra is tart a szélsőséges hidrometeorológiai helyzet a KÖTIVIZIG területén. Júliusban Igazgatóságunkon területi átlagban mindössze alig 3 mm csapadék hullott, az 1963 óta tartó megfigyeléseink alapján júliusban ilyen kevés csapadék még nem esett.

Bővebben...

 

Sivatag az Alföld közepén? – negatív csapadékrekord júliusban

Talán nem túlzás a címben feltett kérdés, júliusban ugyanis a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területére átlagosan mindössze 3,6 (!) milliméter csapadék hullott, szemben az 58,5 milliméteres sokéves havi átlaggal. Ötven éve tartó megfigyeléseink alapján júliusban ilyen kevés csapadék még nem esett, eddig 1984-ben volt a legkevesebb eső, amikor is a havi átlag 12,0 mm volt. Mindeközben a napi maximum hőmérséklet 14 napon kúszott 30 fok fölé, a napfényes órák száma pedig meghaladta a 385 órát.

Bővebben...

 

Aszály: gyorsan fogy a 200 millió köbméteres vízkészlet

A természet az utóbbi hónapban sajnos nem segítette a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízhiánykár-elhárítási tevékenységét, miután rendkívül szűkmarkúan mérte a csapadékot térségünkben. A szélsőségesen száraz és meleg időjárás következménye pedig az lehet, hogy - amennyiben a Tiszán nem érkezik megfelelő vízutánpótlás, és a Tisza-tóban tározott többlet vízkészlet felhasználása is megkezdődik -, a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás részleges korlátozására és esetleg a gazdasági célú vízfelhasználások korlátozására is számítani lehet. Jelenleg megközelítően 200 millió köbméter az igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet.

Bővebben...

 

Aszály: a vízkészlet megőrzése a legfontosabb

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság egy hete 10 centiméterrel emelte a Tisza-tó vízszintjét, ezzel plusz tízmillió köbméterrel növelte a tározó vízkészletét. Lehet, hogy ez a lépés is kevésnek bizonyul, a hidrometeorológiai helyzet alakulása, valamint a vízigények szükségessé tehetik a további vízszintemelést – tartalmazza a KÖTIVIZIG napokban aktualizált vízhiány-kárelhárítási intézkedési terve. A dokumentum kiemelt hangsúlyt szentel a vízmegőrzésre, a többlet tározási lehetőségek számbavételére, így a vízpótló- és elosztó csatornahálózat vízszintemelésére, valamint a holtágak vízpótlására.

Bővebben...

 
További cikkeink...