Magyarország

feed-image

Vízhiány elleni védekezés

Csökkenő vízkészlet a Közép-Tiszán

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság rendelkezésére álló vízkészlet a múlt heti 202 millió köbméterről mostanra 195 millió köbméterre csökkent, ebből a Tisza-tóé 168 millióról 161,6 millióra. A kedvezőtlen hidrometeorológiai helyzet miatt a víztöbblet megteremtése érdekében a Tisza-tó nyár elején megemelt vízszintjét a továbbiakban már nem tarthattuk, így a visszaállt a szokásos 725+5 centiméteres nyári vízállás.

Bővebben...

 

Vízkormányzás alacsonyabb szinten

Augusztus 11-én 8 órától az eddiginél 5 centiméterrel alacsonyabb, a Kisköre-alsó vízmércén mért -320 centiméteres alvízszint tartása mellett végezzük a vízkormányzást a duzzasztóműnél. A várható hidrometeorológiai helyzet és a jelenlegi vízmérleg kalkulációk ismeretében erre az intézkedésre a Tisza-tóban és a Nagykunsági-főcsatornában felhalmozott többlet vízkészlet optimálisabb felhasználása érdekében van szükség. A Tiszán érkező vízhozam ugyanis változatlanul csökkenő tendenciát mutat, valamint a továbbiakban sem számíthatunk jelentős mennyiségű csapadékra a folyó vízgyűjtő területén.

 

Vízkorlátozás első ütemben

Mivel a Tiszán érkező vízhozam csökkenő tendenciát mutat, s az előrejelzések szerint a következő napokban sem számolhatunk jelentősebb mennyiségű csapadékra a szőke folyó vízgyűjtő területén, a Tisza-tó - Kisköre-felső vízmércén mért - 735+5 centiméteres vízállása a továbbiakban már nem tartható, ezért szükségessé vált a vízkorlátozás első ütemének végrehajtása.

Bővebben...

 

Újra kétszázmillió köbméteres vízkészlet

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén betározott, dinamikusan megújuló vízkészlet az elmúlt egy hét alatt 183 millió köbméterről 202,5 millió köbméterre nőtt, ami megfelel a május végi állapotnak. Noha folyóink vízállása és vízhozama változatlanul nagyon alacsony, mindez elég a térségi vízigények kielégítésére.

Bővebben...

 

Egyelőre nincs szükség vízkorlátozásra

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság időben megkezdte a felkészülést az esetleges vízhiány kezelésére, ennek eredményeként pillanatnyilag 183 millió köbméter betározott vízkészlettel rendelkezik, amiből 149 milliót a Tisza-tó ad. Ez egyelőre elegendő a térségi vízigények kielégítésére, nincs szükség sem a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás, sem pedig a gazdasági célú vízfelhasználás korlátozására.

Bővebben...

 
További cikkeink...