Magyarország

feed-image

Vízhiány elleni védekezés

Vízkorlátozás első ütemben

Mivel a Tiszán érkező vízhozam csökkenő tendenciát mutat, s az előrejelzések szerint a következő napokban sem számolhatunk jelentősebb mennyiségű csapadékra a szőke folyó vízgyűjtő területén, a Tisza-tó - Kisköre-felső vízmércén mért - 735+5 centiméteres vízállása a továbbiakban már nem tartható, ezért szükségessé vált a vízkorlátozás első ütemének végrehajtása.

Bővebben...

 

Újra kétszázmillió köbméteres vízkészlet

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén betározott, dinamikusan megújuló vízkészlet az elmúlt egy hét alatt 183 millió köbméterről 202,5 millió köbméterre nőtt, ami megfelel a május végi állapotnak. Noha folyóink vízállása és vízhozama változatlanul nagyon alacsony, mindez elég a térségi vízigények kielégítésére.

Bővebben...

 

Egyelőre nincs szükség vízkorlátozásra

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság időben megkezdte a felkészülést az esetleges vízhiány kezelésére, ennek eredményeként pillanatnyilag 183 millió köbméter betározott vízkészlettel rendelkezik, amiből 149 milliót a Tisza-tó ad. Ez egyelőre elegendő a térségi vízigények kielégítésére, nincs szükség sem a Körös-völgyi ökológiai vízpótlás, sem pedig a gazdasági célú vízfelhasználás korlátozására.

Bővebben...

 

Aszálykor a Tisza élteti a Köröst

Évtizedes időjárási adatsorok igazolják, hogy a Körös-völgy természetes nyári vízkészlete nagyon csekély, ezért a folyó ökoszisztémájának fenntartása és a hatásterületén jelentkező – elsődlegesen öntözési célú – vízigények kielégítése csak tiszai vízpótlással lehetséges. Így lényegében ilyenkor a Tisza vize folyik a Hármas-Körös medrében.

Módosítás: (2015. július 27. hétfő, 10:05)

Bővebben...

 

Vízhiányra készül a KÖTIVIZIG

Noha vizet fakasztani mi sem tudunk, ellenben a mostani csapadékszegény időszakban is a meglévő vízkészletek megőrzésére, tározására fektetjük a hangsúlyt, s erre minden műszaki lehetőséget kihasználunk. A jelenlegi hidrometeorológiai helyzet és a kedvezőtlen rövid távú kilátások miatt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság megkezdte a felkészülést a vízhiány kezelésére.

Bővebben...

 
További cikkeink...