palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Környezeti kárelhárítás

„Uszadékhegyek” a Kiskörei Vízlépcsőnél

Tavasztól az ősz elejéig több ezer köbméternyi szerves anyag és kommunális hulladék gyűlt össze Kiskörén, a duzzasztómű felvizén. Mivel a rengeteg felhalmozódott uszadék veszélyeztette a vízlépcső elzáró szerkezeteinek, illetve azok mozgató berendezéseinek biztonságos üzemeltethetőségét, szükségessé vált az eltávolításuk.

Bővebben...

 

Feltételezett olajszennyezést számoltak föl a Holt-Tiszán

Vízminőségi kárelhárítási gyakorlat helyszíne volt kedden a MOL szajoli bázisa. A cégóriás létesítményi tűzoltóságának dolgozói, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Védelmi Osztagával közösen, a katasztrófavédelem szakembereinek közreműködésével egy feltételezett olajszennyezést lokalizáltak, illetve számoltak föl.

Bővebben...

 

Oxigénhiány okozta halpusztulás Nagykőrösön

Eddig tisztázatlan körülmények miatt több mázsányi hal pusztult el a nagykőrösi csónakázó tóban.

Bővebben...

 

„Amióta itt ember él, a Tiszából nyeri mindenét”

A Tiszán levonuló ciánszennyezés óriási sokk volt a természetnek, de a tervszerű vízkormányzásnak köszönhetően a Tisza-tó több mint 90 százalékán és a hullámtéri vízfelületekről sikerült távol tartani a szennyezést – idézte fel a 14 éve bekövetkezett környezeti katasztrófa eseményeit Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója a Tisza Élővilága Emléknapja idei rendezvényén, amelyen beszédet mondott Máthé György esperes-plébános és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is.

Bővebben...

 

Tizenhárom éve történt a ciánkatasztrófa

Tizenhárom évvel ezelőtt a romániai Nagybánya mellett egy ausztrál—román tulajdonú bányászati melléktermék-ülepítő cianidos zagytározó töltése átszakadt, s a mérgező szennyezőanyag a Zazaron, a Láposon és a Szamoson keresztül bejutott a Tiszába. Olyan  mérvű környezeti katasztrófa érte a szőke folyót, amelyre addig nem akadt példa. A károk mérséklésére, a sejtméreg koncentrációjának csökkentésére egyedül a Tisza-tónál nyílt beavatkozási lehetőség. A tározó rendkívüli üzemmódjának köszönhető, hogy sikerült elkerülni a még nagyobb tragédiát, s felhigítani a folyó vizét. Így is szívbe markoló látványt nyújtottak az élettelenül sodrodó, illetve partra vetett haltetemek ezrei a folyó középső szakaszán.
A 13 évvel ezelőtt történteket, az emberi felelőtlenség e szörnyű következményeit idézi fel kora délután, a Tisza Élővilágának Emléknapján, a Tiszavirág gyaloghídnál Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata. Beszédet mond Horváth Béla, a KÖTIVIZIG műszaki igazgató-helyettese is.

 
További cikkeink...