palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem

Árvízvédelem

Árvízvédelmi készültség a Tisza teljes középső szakaszán

Ma reggel 6 órától a Tisza teljes középső szakaszán – Tiszafüredtől Csongrádig – I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe. Ezzel együtt a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén meghaladta az 550 kilométert az árvízvédelmi készültséggel érintett fővédvonalak hossza: I. fokú a készültség a Zagyva, valamint a Tisza mentén, illetve a Hármas-Körös torkolati szakaszán. Továbbra is II. fokú árvízvédelmi készültséget tartunk fenn a Hortobágy-Berettyó jobb partján Túrkeve és Berekfürdő között.

Bővebben...

 

Árvízvédelmi készültség félezer kilométeren

A Tisza áradása miatt csütörtök reggel 6 órától elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a folyó mindkét partján Csongrádig, valamint a Zagyva és a Hármas-Körös visszaduzzasztással érintett szakaszaira.  Ezzel 528 kilométerre nőtt a készültséget igénylő védvonalszakaszok teljes hossza, ebből 476 kilométeren I. fokú, 52 kilométeren pedig – a Hortobágy-Berettyó mentén - II. fokú a készenlét. A belvízzel elöntött terület kismértékben csökkent.

Bővebben...

 

Az ár nő, a belvíz csökken

A Zagyva kivételével folytatódott folyóink áradása. A Tisza, a Hortobágy-Berettyó és a Hármas-Körös vízszintje egyaránt emelkedett az elmúlt 24 órában. Térségünkben a védelmi készültségek szintje és kiterjedése nem változott sem az árvíz, sem pedig a belvíz vonatkozásában. Az elöntött terület a folyamatos szivattyúzás eredményeként tegnaphoz képest 200 hektárral csökkent.

Bővebben...

 

Ár- és belvízvédelmi tájékoztató

Az év második hónapjában eddig a sokévi átlagos csapadékmennyiség több mint a duplája hullott le a Tisza vízgyűjtőin. A februárból eltelt 3 hét alatt a Tisza, a Sajó-Hernád és a Zagyva-Tarna vízrendszerében 3 árhullám vonult le. A Tisza jelenlegi árhullámára hatással van a Bodrog folyó folyamatos áradása, amely miatt a tokaji torkolat alatti szakaszon jelentősen lelassul az apadás üteme. A Tisza február 20-án késő este tetőzött Tokajnál, a számítások szerint a folyó mostani árhulláma várhatóan február 27-én éri el a legmagasabb szintet Szolnoknál, 670+-15 centiméteres vízállással.

Bővebben...

 

Víz alá kerül a szolnoki Mentetlen

A legfrissebb modellszámítások szerint a Tisza jelenlegi árhulláma várhatóan február 27-én tetőzik Szolnoknál, 670+-15 centiméteres vízállással, ez pedig azt jelenti, hogy a folyó elönti a szolnoki Mentetlen mélyebben fekvő területeit. A Hortobágy-Berettyó szintje stagnál, lassan árad a Hármas-Körös, a Zagyván ugyanakkor apadás tapasztalható. A kedvező vasárnapi időjárásnak köszönhetően csökkent a belvízi elöntés nagysága a KÖTIVIZIG területén.

Bővebben...

 
További cikkeink...