palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere

Tisza-tó: végleges a téli vízszint

A Tisza folyón levonult árhullám apadó ágán megtörtént a Tisza-tó végleges téli vízszintjének beállítása, melynek értéke, illetve tartománya a Kisköre-felső vízmércén mért 620-10 centiméter.

Bővebben...

 

Tisza-tó: felfüggesztett feltöltés

Az előre jelzettnél intenzívebb ukrajnai esőzés következményeként a Tiszán kialakult - jelentős mennyiségű uszadékot és kommunális hulladékot is szállító - árhullám miatt a Tisza-tó téli vízszintje beállításának második ütemét felfüggesztjük. Egyúttal a tározó belső víztereinek megóvását szavatoló öblítő csatornák szabályozó műtárgyait november 24-én 8 órától lezárjuk. Az intézkedés mindaddig szükséges, amíg a közeledő árhullám le nem vonul. Ezért a Tisza-tó Kisköre-felsőn mért vízszintje továbbra is 590+-10 centiméter.

 

 

Tisza-tó: a magasabb téli vízszint következik

Miután mostanra elértük az idei egyeztető tárgyaláson elfogadott alacsonyabb téli vízszintet (Kisköre-felső 590+-5 centiméter), november 24-én – napi 5 centiméteres ütemben - megkezdődik a Tisza-tó feltöltése a magasabb téli vízszintre (Kisköre-felső 620-10cm).

Bővebben...

 

Életet mentett a Tisza-tó

 A Tisza-tó az időjárási szempontból szélsőségesnek tekinthető idei nyáron is bizonyította létjogosultságát. Miközben a szőke folyón érkező vízhozam többnyire az ilyenkor megszokott alatt maradt, a térségi mezőgazdasági vízigények drasztikusan megnőttek. Hetekig a valaha mért legalacsonyabbhoz közelítő tiszai vízállással, ennek ellenére komolyabb vízkorlátozás nélkül „vészelhettük át” a legmelegebb hónapokat. Mindezt a Kiskörei Vízlépcső és a mögöttes tározó - a korábbi évek tapasztalatain alapuló és minden körülményt figyelembe vevő – „óramű-szerű” üzemeltetésével, a nagy műtárgyak precíz szabályozásával érte a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Bővebben...

 

Megkezdődik a Tisza-tó őszi leürítése

November 3-án – először napi 10 centiméteres ütemben – megkezdődik a Tisza-tó leürítése. Az elmúlt években megismert módon 2015/2016 telén is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekelt szervezetek. Ebben állapodtak meg képviselőik a közelmúltban Kiskörén megrendezett hagyományos egyeztető tárgyaláson. A tározó leürítése ezúttal is két szakaszban történik meg, a különbség tavalyhoz képest annyi, hogy az alacsonyabb szint 560 helyett 590 centiméter lesz.

Bővebben...