palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű

Tájékoztató, hirdetmények

Egylépcsős téli vízszint a Tisza-tóban

A Tisza-tó téli vízszintegyeztető tárgyalását minden év szeptemberében tartjuk az érdekelt felek bevonásával, ahol a vízszint csökkentésének ütemét és mértékét határozzuk meg. Minden esetben figyelembe vesszük a halak téli vermeléséhez szükséges körülményeket, így a vízhőmérsékletet és az egyéb hasznosítók véleményét. Az idei évben szeptember 29-én rendeztük meg a vízszintegyeztető tárgyalást, melyen kompromisszumos döntés született. A Tisza-tó téli vízszintjét - a Kisköre-felső vízmércén mérve - fokozatosan 620 - 10 cm-re tervezzük csökkenteni és ezt a szintet tartjuk a tavaszi feltöltés kezdetéig.

Bővebben...

 

Kotrási munkálatok a Tisza-tóban

Az "Árvízi biztonság növelése a Közép-Tisza völgyben" elnevezésű projekt keretében a Tisza-tó védelmi rendszerének rekonstrukciójára is sor kerül. Ennek részeként a fővállalkozó Kötiviép’B Kft. augusztus 16-tól szeptember 22-ig elvégezte a hullámverés elleni kőmű helyreállítását és pótlását a sarudi szakaszon, a Tisza folyó jobb part 142+600-147+000 töltéskilométer szelvények közötti munkaterületen, a rekonstrukcióval érintett partvédelmi művek fölé belógó fák gallyazása is megtörtént a későbbi biztonságos munkavégzés feltételeinek megteremtése érdekében.

Bővebben...

 

Fejlesztik a vízpótló és víztározási lehetőségeket az Alföldön

A klímaváltozás káros következményeinek mérséklése a legfőbb célja az Európai Unió 530 millió forintos vissza nem térítendő támogatásával, a Magyar Állam társfinanszírozásával most induló projektnek, amely a vízvisszatartás fejlesztésével a vízkészletek növelésére fókuszál. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciumában megvalósuló projekt keretében a Jászkunságban, a Hajdúságban és a Viharsarokban 7 helyszínen olyan fejlesztés előkészítése történik meg, amelyek összesített víztározási kapacitása meghaladja a 24 millió köbmétert.

Bővebben...

 

Újra nyári vízszint a Tisza-tóban

A Tisza folyó vízgyűjtő területére hullott csapadék hatására a Kisköre feletti folyószakaszon a vízszintek fokozatosan emelkednek. A Tisza-tó vízszintje a Kisköre-felső vízmércén mérve elérte a nyári 725 centiméteres üzemvízszintet, így véget ért a június 1-én kezdődött aszályos, a tározó jelentős vízkészletét felhasználó vízszintcsökkenési időszak, amely 106 napig tartott.

Bővebben...

 

Tájékoztató a Tisza-tó vízszintjéről

A hidrometeorológiai előrejelzés alapján a Tisza-folyón vízszintemelkedés várható, a folyó vízjárása a legkisebb vízszint körüli vízállástartományból a nagyobb medertelítettség felé változik, mely jelentősen befolyásolja a Tisza-tó vízszintjét, amely már csak 9 centiméterrel alacsonyabb, mint a nyári vízszint (Kisköre-felső 725 cm).

Bővebben...

 
További cikkeink...