palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

Tíz éve nyitották meg a Tiszaroffi árapasztó tározót

2010. június 10-én nyitották meg először árvízi helyzetben a Közép-Tisza vidék 2009 őszén átadott első árapasztó tározóját.  A létesítmény jól vizsgázott, bizonyítván a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (VTT) program létjogosultságát.

Bővebben...

 

Ismét a bivalyoké a Bivaly-tó

Rákócziújfalu – Rákóczifalva térségében, a Bivaly-tói öblözetben 2008-ban új nyomvonalon épült ki az árvízvédelmi töltés, ezzel mintegy 500 hektár területtel bővült a Tisza hullámtere, elősegítve az árvizek levonulását. Az egykori árvízvédelmi töltés és a folyó medre között ezen a szakaszon mesterségesen létesített puhafás erdőállomány kíséri a folyót. Az új töltés nyomvonala mellett szintén megtörtént a fásítás, amely amellett, hogy védelmi funkciót is ellát árvíz esetén, tovább növeli hazánk erdősültségét, és persze a Bivaly-tó ökológiai diverzitását.

Bővebben...

 

Ötven éve vonult le a nagy tiszai árvíz

Fél évszázaddal ezelőtt a tavasszal lehullott jelentős mennyiségű és intenzitású csapadék hirtelen nagy áradásokat okozott a Felső-Tisza vízgyűjtőjének összes vízfolyásán, szinte mindenütt a korábbi maximumokat meghaladó vízállások születtek. A Tiszán három, a Körösökön pedig négy nagy árhullám vonult le néhány hét alatt. A minden addiginál magasabb – 909 centiméteres – tetőző vízállást 1970. május 30-án érte el a szőke folyó Szolnoknál. A Tisza ezt a rekordot közel három évtizeden át tartotta a Jászkunság székhelyén.

Bővebben...

 

A Föld iskolája - nem csak gyerekeknek

A Kárpátok Konvenció Titkársága értesítette igazgatóságunkat az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által kezdeményezett akcióról, melynek célja a "Föld Iskolája" program elindítása, válaszul a COVID-19 vírus okozta helyzetre, mely becslések szerint világszerte 1,5 milliárd iskolai tanulót érint, ennyien kénytelenek otthonról folytatni tanulmányaikat. Az 5 és 18 év közötti diákok, szüleik és tanáraik számára egyaránt hasznos ismereteket nyújtó honlap, a https://ed.ted.com/earth-school angol nyelven tartalmaz ismereteket, melyek megfeleltethetők egy 30 napos oktatási kurzusnak, témái főként a társadalom és a környezet működését érintik korosztályi bontásban.

 

Húsz éve vonult le az évszázad árvize

A fiatalabbak kivételével aligha akad olyan, a Közép-Tisza vidékén élő ember, akinek ne lennének élénk emlékképei a 2000 tavaszán levonult rekord árvízről. Azokban a hetekben a szakembereken kívül a gyerekektől az aggastyánokig szinte mindenki a gáton segédkezett a folyó menti településeken. Ki azzal, hogy homokkal töltötte meg a zsákokat, ki pedig azzal, hogy harapnivalóval és teával kínálta a védekezőket. Az eddigi legnagyobb árhullám rendkívül védelmi készültséget követelt, ugyanakkor példaszerű összefogással, hatékony együttműködéssel sikerült gátak között tartani a hatalmas víztömeget. Az árvízi veszélyhelyzetben több település részleges kitelepítése is indokolttá vált. A védekezés során 8 473 860 darab homokzsákot használtak fel. Szolnoknál korábban soha nem tapasztalt szinten, 1041 centiméteren tetőzött a szőke folyó, miközben másodpercenként 2610 köbméter víz áramlott a töltései között.

Bővebben...

 
További cikkeink...