palyazat_fooldal

Magyarország

feed-image

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek

Jeles események, érdekességek

A Tiszavirág-testközelből

"Az új szolnoki tiszai átkelő, a Tiszavirág gyalogos- és kerékpároshíd egyre közelebb áll a megvalósuláshoz. Jó ütemben halad a kivitelezés, amelyről tegnap Lovas Attila (középen), a KÖTIKÖVIZIG igazgatója is meggyőződhetett, mikor látogatást tett a helyszínen, és egyeztetést folytatott Szűcs Józseffel (jobbra), az építés projektvezetőjével. A híd járófelülete is gyakorlatilag már elkészült." Forrás : Új Néplap

A galéria megtekintéséhez kattintson a képre.

 

Emléktábla a hős tiszai árvízi hajósnak

 

A múlt emlékeit is mentik a vízügyesek

 

Helyére került a szolnoki gyalogos-kerékpáros Tisza-híd szerkezetének utolsó eleme

2010. november 7.-én, vasárnap délelőtt a szolnoki gyalogos-kerékpáros Tisza-híd szerkezetének utolsó eleme, a záróív is beemelésre került. A jobb és bal parti hídfőknél, és a hullámtérben teljes erővel folynak a további munkálatok. A műszaki átadás kezdete várhatóan 1 hét múlva lesz.

Bővebben...

 

Széchenyi-emlékév

Gróf Széchenyi István neve mindenki számára ismert: amellett, hogy ő „a legnagyobb magyar”, ő az egyik legismertebb és legelismertebb is. Annak apropóján, hogy az idei évet a Széchenyi Tudományos Társaság (SZTT) Széchenyi emlékévnek nyilvánította, érdemes röviden áttekinteni azt a nem mindennapi életutat, mely az akkori Magyarország gazdasági, tudományos és kulturális fejlődésére, ezeken keresztül pedig mai életünkre is olyan jelentős hatást gyakorolt.

Széchenyi 1791. szeptember 21-én született Bécsben. Apja gróf Széchenyi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója, anyja Tolnai Festetics Julianna grófnő. Hat gyermekük közül István volt a legfiatalabb, aki gyermekkora java részét Bécsben és Nagycenken töltötte. Neveltetése kiváló szaktanárok keze alatt történt, az így elsajátított nagyfokú jártasságának köszönhető, hogy később oly sok területen mozgott rendkívül otthonosan. Bár olaszul és franciául is tanult, az első számú nyelv a családban a magyar volt, a rendszeres évi vizsgákat apja elvárásainak megfelelően nyilvános iskolákban kellett teljesítenie.
A napóleoni háborúk megszakították tanulmányait, ugyanis két fivérével együtt katonának állt. A seregben is kiválóan helyt állt, és amellett, hogy hamarosan főhadnagyi rangig jutott, az ezred pénztárának kezelését is rábízták. A harctéren többször is bizonyítot-
ta bátorságát, szabadidejében pedig a térképészet rejtelmeiben merült el. Akkor is a seregnél maradt, amikor testvérei hazatértek, és összesen tizenhét éves katonai pályafutása alatt kapitányi rangig jutott, mely mellett számos kitüntetéssel jutalmazták rátermettségéért.

Bővebben...