palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Mezőtúr, Jász-Nagykun-Szolnok megye „belvízfővárosa”?

Mezőtúr, Jász-Nagykun-Szolnok megye „belvízfővárosa”?

A jelenlegi védekezési időszakban a legnagyobb elöntésekről Jász-Nagykun-Szolnok megye déli feléből, különösen Mezőtúr térségéből érkeztek információk. Mindez persze viszonyítás kérdése, hiszen ennél lényegesen nagyobb felszíni vízborítást is tapasztalhattunk a közelmúltban. De vajon mi áll annak a hátterében, hogy a megyében Mezőtúrt szinte rendre nevezhetjük a belvíz „fővárosának”? Ezt világítjuk most meg. Elsőként érdemes felidézni az elmúlt időszak időjárását. A KÖTIVIZIG mérési adatai szerint Mezőtúr körzetében az elmúlt öt hónapban 331,6 milliméter csapadék hullott (ebből szeptemberben 107,4 mm, októberben 76,1 mm, novemberben 30,8 mm, decemberben 59,5 mm, januárban 57,8 mm). Ebben az időszakban Kunszentmártont ennél is több áztatta, pontosan 417,9 milliméter (szeptemberben 148,2 mm, októberben 98,1 mm, novemberben 35,8 mm, decemberben 65,4 mm, januárban pedig 70,4 mm). Ezek az értékek az 1998 óta eltelt évek legnagyobb csapadékösszegei ebben a periódusban.
A sokévi átlagot jóval meghaladó csapadék hatására jelentős elöntések keletkeztek. A többlet víz gyors és hatékony kezelését pedig a befogadók megemelkedett vízállása, az ebből következő szivattyús beemelésre való átállás jelentősen hátráltatta.
A KÖTIVIZIG január 23-án rendelte el a II. fokú védelmi készültséget a két érintett belvízvédelmi szakaszon. A maximális elöntést Kunszentmárton térségében (cibakházi belvízvédelmi szakasz) január 31. és február között regisztráltuk, mégpedig 1100 hektárt. Jóval nagyobb vízborítást tapasztalhattunk a mezőtúri védelmi szakaszon, a maximumot – 7500 hektárnyi elöntést – február 1-2. között figyelhettük meg. Összehasonlításként 1999. december 28-án e két védelmi szakaszon együttesen 21 800 hektár elöntést regisztráltunk.
Természetesen január 23-óta a térségben is folyamatosan működnek a szivattyútelepek, amelyeket mobil szivattyúk egészítenek ki. A cibakházi védelmi szakaszon (Kunszentmárton) január 31-én a főbefogadókba 24 óra alatt átemelt vízmennyiség január 31-én érte el a csúcsot, a 275 ezer köbmétert. A mezőtúri szakaszon szintén január 31-én volt a maximum, napi 693 ezer köbméternyi átemelt vízzel. (Összehasonlításként csak Kunszentmárton térségében 2000. április 8-án 1,3 millió köbméter volt a napi átemelt vízmennyiség.)
Igazgatóságunk, mint a jelentősebb közcélú belvízelvezető rendszerek és létesítmények kezelője, üzemeltetője a csatornák befogadó képességének megteremtését igyekszik minden műszakilag lehetséges módon megoldani: szivattyútelepi kapacitások növelése, vízkormányzások, vízfolyási akadályok eltávolítása.
A tiszazugi térségben jelenleg 3 belvízcsatornán végzünk medertisztítási munkákat, további 6 belvízcsatornán a közeljövőben kezdődnek el a következő belvízi időszakra felkészülés jegyében a megelőző jellegű medertisztítási munkák.
A kártételek – sajnos – nem kerülhetőek el, azonban a védekezésre kötelezettek összehangolt munkájával (és itt a területen gazdálkodók kárenyhítő beavatkozásainak különösen hangsúlyos szerepe van), jelentősen enyhíthetőek. A KÖTIVIZIG által folytatott megelőző és kárelhárító tevékenység elegendő alapot szolgáltat a belvízkárok elviselhető mértéket meghaladó növekedésének megelőzésére.