palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere A kerékpárosok „Mekkája” lett a Tisza-tó

A kerékpárosok „Mekkája” lett a Tisza-tó

Amióta 2007-ben kiépült – Poroszlótól Kiskörén át Tiszafüredig – a tározót 9 kilométeres szakasz híján körülölelő kerékpárút, mind többen drótszamár nyergébe pattanva kívánják felfedezni a Tisza-tó természeti szépségeit. Tavaly 16 162, a duzzasztóművön áthaladó kerékpárost regisztrált a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság Kiskörei Szakaszmérnöksége, ami a második legnagyobb biciklis forgalmú év 2012 után.

A KÖTIVIZIG gesztorságával, összesen 493 millió forint európai uniós és hazai támogatásból 2005-2007 között épült meg Tisza-tó körüli, 3 méter széles kerékpárút, először a bal parton, Abádszalók és Tiszafüred, majd a jobb parton, Kisköre és Poroszló között. A szakaszmérnökség 2008 óta kíséri figyelemmel a tó körül, s a duzzasztóművön áthaladó kerékpáros forgalmat, amely az elmúlt hét év alatt két és félszeresére bővült. Az utóbbi két évben 14 kérdést tartalmazó kérdőívvel szólították meg a vízlépcsőn áthaladó bicikliseket, hogy kikérjék a véleményüket a tapasztaltakról. A felmérés hasznos információkkal szolgál nem csak turisztikai szempontból, hanem - a Tisza-tavat üzemeltetőként – igazgatóságunknak is, például a közlekedésszervezés, vagy a hulladék elhelyezésének témakörében.     
Az így összegzett adatokból egyebek között kiderült, hogy a válaszadók (48 százalékban nő, 52 százalékban férfi) többsége jónak ítélte meg a kerékpárút minőségét, és nagy többsége rendezettnek, tisztának tartja a Tisza-tó környezetét. Azt is megtudtuk, hogy bár a duzzasztóművön áthaladó biciklisek 53 százaléka először járt ezen a vidéken, 98 százalékuk túra célpontként ajánlja ismerőseinek, barátainak. A kitöltött kérdőívekből arról is tájékoztatást kaptunk, hogy a többség jónak, illetve elfogadhatónak tartja a gépjármű-kerékpáros vegyes közlekedés szabályozását a bicikliúton.
Ám arra is fény derült, hogy a megkérdezettek egyöntetűen hiányolták a kerékpárút kiépítését Poroszló és Tiszafüred között. A nyári forgalomban többen életveszélyesnek nevezték ezt az útszakaszt. (Ezzel a hiányzó 9 kilométeres szakasszal lenne teljes a Tisza-tavat körbevevő kerékpárút.) A hulladéklerakó helyek számát a válaszadók egyik fele elfogadhatónak, másik fele azonban nem megfelelőnek tartotta. 
A kérdőív és a statisztika a linkekre kattintva elérhető.