palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Enyhülés belvízfronton

Enyhülés belvízfronton

Csapadék utánpótlás híján, és a folyamatos szivattyúzásnak, vízkormányzásnak köszönhetően az elmúlt napon tovább csökkent a belvízzel elöntött terület a Közép-Tisza vidékén. A KÖTIVIZIG tíz belvízvédelmi szakaszából négy – a cibakházi, a ceglédi, a mezőtúri és a jászberényi – változatlanul másodfokú készültséget tart fenn, négy (kisújszállási, karcagi, kunhegyesi és jászkíséri) azonban a napokban elsőfokúra mérsékelte a készültséget. A legnagyobb mértékű elöntés – mint az elmúlt napokban mindig - Mezőtúr térségében tapasztalható. A természet némiképp hozzájárul a védekezéshez, habár a talajok telítettek, elérték vízkapacitásuk maximumát, illetve a felszín párolgása és növények párologtatása csekély, a csapadékmentes, napsütéses időjárás kedvező. (Februárban eddig  KÖTIVIZIG területi átlagban mindössze 1,9 milliméter csapadék hullott - Kiskörén például gyakorlatilag egy csepp sem -, ezzel szemben januárban a sokéves havi átlagot jóval meghaladó mennyiség, 60, 4 milliméter áztatta az Alföld középső részét, nem beszélve a monszunszerű őszről.)   
Az igazgatóság területén – a február 12-i reggeli állapot szerint - összesen 24 050 hektárt borít belvíz (ennek kétharmada vetés és szántó), ebből 22 200 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. (Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tiszazugi területi adatával együtt 23 950 hektárt.) Az elöntés a KÖTIVIZIG Heves megyei területén lényegében múlt időben említhető, ám Pest megyében 1450 hektár, Bács-Kiskunban 150 hektár és Csongrád  megyében 250 hektár áll víz alatt
A KÖTIVIZIG jelenleg 17 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 655 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett 4 szállítható szivattyút is működtetünk, amelyekkel napi 111 ezer köbméter víztől mentesítjük a határt. A folyók apadásával, a torkolati zsilipek nyitásával több helyütt lehetővé vált a gravitációs vízbevezetés is. Ily módon az elmúlt nap 162 ezer köbméter vizet juttattunk a befogadókba.
Az átemelt vízmennyiség csökkenésével együtt kevesebb a védekezésben közreműködők létszáma, pillanatnyilag 104 ember vesz részt ebben a munkában, köztük 47 igazgatósági gépész. Munkatársaink a szivattyúzás mellett folyamatosan végzik a vízkormányzást, a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását, és segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A KÖTIVIZIG működési területén lévő települések közül Újszilvás, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Fegyvernek, Örményes és Cegléd II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Ahol a vízszint lehetővé teszi, a felkészülés jegyében megkezdtük a vízelvezető és átemelő kapacitásunkon azokat a prevenciós munkálatokat, amelyek a legközelebbi belvízvédekezés hatékonyságát növelik majd.