palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Egyelőre még a belvíz az úr 29 ezer hektáron

Egyelőre még a belvíz az úr 29 ezer hektáron

Az elmúlt napon csekély mértékben tovább csökkent a belvízzel elöntött terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. A legnagyobb vízborítás Mezőtúr, Mesterszállás, Kuncsorba és Túrkeve körzetében figyelhető meg. A KÖTIVIZIG változatlanul másodfokú védekezést folytat hét (cibakházi, ceglédi, mezőtúri, kisújszállási, tiszakécskei, jászberényi és jászkiséri), elsőfokút pedig két (karcagi, kunhegyesi) védelmi szakaszon. Kisköre térségében megszűnt a készültség.

Az igazgatóság területén – a február 10-i reggeli adatok szerint - összesen 29 000 hektárt borít belvíz (ennek kétharmada vetés és szántó), ebből 23 600 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. (A szomszédos vízügyi igazgatóságok Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi adataival együtt az elmúlt nap 26 190 hektárra mérséklődött.) Ezzel szemben nem változott az elöntés mértéke Heves megyében (2300 hektár), Pest megyében (2000 ha), Bács-Kiskunban (850 ha) és Csongrád megyében (250).
A KÖTIVIZIG jelenleg 34 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 950 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett tucatnyi szállítható szivattyú is működik, amelyekkel napi 341 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket. Gravitációs módon az elmúlt napon 283 ezer köbméter vizet vezettünk a befogadókba.
A védekezésben pillanatnyilag 160 ember vesz részt, köztük 63 igazgatósági gépész. A folyamatos szivattyúzáson túl a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végeznek, megszüntetik a vízfolyási akadályokat, illetve segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A KÖTIVIZIG működési területén fekvő települések közül Újszilvás III. fokú, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Fegyvernek és Örményes II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Ahol a vízszint már lehetővé teszi, a felkészülés jegyében megkezdtük a vízelvezető és átemelő kapacitásunkon azokat a prevenciós munkálatokat, amelyek a legközelebbi belvízvédekezés hatékonyságát növelik majd.