palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Kismértékben csökkent a belvízzel elöntött terület

Kismértékben csökkent a belvízzel elöntött terület

Az elmúlt néhány nap 1500 hektárral csökkent a belvízzel borított terület, ennek ellenére a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság változatlanul másodfokú készültség mellett védekezik Cibakháza, Cegléd, Mezőtúr, Karcag, Kisújszállás, Tiszakécske, Jászberény és Jászkisér körzetében, elsőfokú mellett pedig a kunhegyesi védelmi szakaszon. Dél-Hevesben, Kisköre térségében azonban már megszűnt a védelmi készültség.

Az igazgatóság területén – a február 9-i reggeli állapot szerint - összesen 29 350 hektárt fed belvíz, ebből 23 950 hektárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében. (A szomszédos vízügyi igazgatóságok Jász-Nagykun-Szolnok megyei területi adataival együtt 26 540 hektárt.) Heves megyében 2300 hektár az elöntés mérete, Pest megyében 2000 ha, Bács-Kiskunban 850 ha, Csongrád megyében pedig 250 hektár a vízzel borított terület nagysága.
A KÖTIVIZIG jelenleg 36 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 880 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett 15 szállítható szivattyú is működik, amellyel napi 400 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket. Gravitációs kivezetéssel az elmúlt napon 320 ezer köbméter vizet juttattunk a befogadókba. A főcsatornák teltsége változatlanul 80-90 százalékos.
A védekezésben pillanatnyilag 176 ember vesz részt, köztük 97 igazgatósági gépész. A folyamatos szivattyúzáson túl a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végeznek, megszüntetik a vízfolyási akadályokat, illetve segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A KÖTIVIZIG működési területén lévő települések közül Újszilvás III. fokú, Jászalsószentgyörgy, Kunszentmárton, Fegyvernek és Örményes II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
Jelentős többlet feladatot ró az igazgatóságra a törvényi változások folytán az elmúlt évben átvett csatornahálózat és létesítményegyüttes működtetése. Míg korábban 1122 kilométernyi csatornát üzemeltettünk, jelenleg – szivattyútelepeken és szivattyúzási helyeken kívül - összesen 4295 kilométer hosszú csatornahálózat mentén folytatunk - védekezési tevékenységet.
Ahol a vízszint már lehetővé teszi, a felkészülés jegyében megkezdtük a vízelvezető és átemelő kapacitásunkon azokat a prevenciós munkálatokat, amelyek a legközelebbi belvízvédekezés hatékonyságát növelik majd.