palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Belvízvédelem Továbbra is 28 ezer hektár áll víz alatt

Továbbra is 28 ezer hektár áll víz alatt

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság változatlanul másodfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn nyolc (cibakházi, ceglédi, mezőtúri, karcagi, kisújszállási, tiszakécskei, jászberényi és jászkiséri), elsőfokú készültséget pedig két (kiskörei, kunhegyesi) védelmi szakaszon. Az elmúlt napokban a folyamatos szivattyúzás ellenére nem változott érdemben a vízzel borított terület nagysága. Az igazgatóság területén – a január 30-i reggeli állapot szerint - összesen 28 100 hektárt foglal el a belvíz, ebből 23 800 hektár Jász-Nagykun-Szolnok megyében van. Heves megyét érintően 1500 hektárra csökkent az elöntés mérete, Pest megyében azonban változatlanul 1 800 ha, Bács-Kiskunban 750 ha, Csongrád megyében pedig 250 hektár a vízzel borított terület nagysága.
A KÖTIVIZIG pillanatnyilag 55 stabil szivattyútelepet üzemeltet, amelyek együttesen az elmúlt 24 óra alatt 2,2 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba. Ezek mellett 10 szállítható szivattyú is dolgozik, amellyel napi 244 ezer köbméter víztől mentesítjük a mezőgazdasági területeket. A főcsatornák teltsége 80-90 százalékos.
A védekezésben az igazgatóságunk 137 munkatársa vesz részt, köztük 40 gépész. A szivattyúzás mellett a belvízzel elöntött, veszélyeztetett területeken vízkormányzási feladatokat is végeznek, valamint megszüntetik a vízfolyási akadályokat, illetve segítséget nyújtanak önkormányzatoknak.
A területi elöntés ellenére egyelőre belterületet nem veszélyeztet a belvíz. Az önkormányzatok közül Jászalsószentgyörgy Kunszentmárton és Tószeg II. fokú, Jászkarajenő pedig I. fokozatban védekezik.
A Tisza apadó vízállása miatt várhatóan hamarosan megszüntethető a készültség a kiskörei belvízvédelmi szakaszon.
Jelentős többlet feladatot ró az igazgatóságra a törvényi változások folytán az elmúlt évben átvett csatornahálózat és létesítményegyüttes működtetése. Míg korábban 1122 kilométernyi csatornát üzemeltettünk, jelenleg – szivattyútelepeken és szivattyúzási helyeken kívül - összesen 4295 kilométer hosszú csatornahálózat mentén folytatunk - védekezési tevékenységet.