palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Megfelelő állapotban létesítményeink

Megfelelő állapotban létesítményeink

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság üzemeltetésében lévő vízkár-elhárítási létesítmények funkciójuk ellátására alkalmas állapotban vannak, a – jogszabályi változások alapján – az év eleje óta önkormányzatoktól, társulatoktól átvett művek egy része azonban kiemelt figyelmet igényel, integrálásuk a védelmi rendszerbe pedig elsőrendű feladat – így foglalható össze az őszi felülvizsgálatokat lezáró kiértékelő értekezlet legfőbb megállapítása.

A november 20-án megrendezett találkozón a KÖTIVIZIG szinte valamennyi szakmai részlege, szakaszmérnöksége röviden beszámolt idén végzett munkájáról, különös tekintettel a napokban befejezett felülvizsgálatok tapasztalataira. Az árvízi biztonság megőrzésének, javításának ugyanis egyik legfontosabb pillére a hagyományos őszi felülvizsgálat, amelynek keretében felmérjük a védművek, műtárgyak, létesítmények állapotát, ellenőrizzük az elektromos és gépészeti berendezések üzemképességét, valamint összegezzük az esetleges rekonstrukciós igényeket.
A kéthónapos szemlét követően, a tapasztalatokat kiértékelve az igazgatóság vezetői arról számoltak be, hogy a KÖTIVIZIG kezelésében lévő vízkár-elhárítási létesítmények – beleértve a nagy műtárgyakat (Kiskörei Duzzasztómű, árvízcsúcs-csökkentő tározó be- és leeresztői, stb.) – feladatuk ellátására alkalmas állapotban vannak, azaz a védelmi rendszer biztos pontjait képezik. Nem teljesen problémamentesek viszont azok a korábban önkormányzati és vízgazdálkodási társulati kezelésben lévő művek, amelyeket az év eleje óta – törvényi előírás alapján – vett át az igazgatóság. (Jelentős „tételről” van  szó, a KÖTIVIZIG 1122 kilométernyi csatornahálózata így 294 százalékkal nőtt, emellett több tucat szivattyútelep, műtárgy üzemeltetésről, fenntartásáról is  gondoskodnunk kell.) A legnagyobb kihívás éppen ebből adódik, e műveket ugyanis mielőbb integrálni kell a védelmi rendszerbe, beilleszteni a létesítménystruktúrába. A rendszerszemléletű vízgazdálkodás megteremtése tehát kulcsfeladat, hiszen ebben a szakmában is a leggyengébb láncszem számít.