palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: zöld fény a bevált téli vízszint-kombinációnak

Tisza-tó: zöld fény a bevált téli vízszint-kombinációnak

A természetes vízjáráshoz közelítő, a halak számára monitoring vizsgálatokkal igazoltan kedvező, tavaly is alkalmazott téli vízszint-beállítási kombinációt támogatta a Tisza-tó használatában érdekelt és érintett szervezet megjelent képviselőinek többsége a szeptember 23-án tartott hagyományos kiskörei egyeztető tárgyaláson.

A téli vízszint javaslatának kidolgozása során az ökológiai szempontok és a haláttelelés segítése is szerepet játszott. Így a tározótó kezelője, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság várhatóan október 27-én kezdi el a víz leeresztését. Mint azt Lovas Attila igazgató és Fejes Lőrinc kiskörei szakaszmérnök az eseményen ismertették, a korábbi évekhez hasonlóan az első 1-2 napban 5-10 cm/nap csökkenéssel kezdenénk, majd áttérünk a napi 5-8 cm-es apasztásra. Az 560 cm-es vízállás eléréséhez körülbelül 3 hét szükséges. Ebben a tartományban rövid ideig tartanánk a vízszintet, majd december elejére mintegy 2 hét alatt emelnénk a vizet a 620-10 cm-es szintig. Az őszi leürítés időszakában a KÖTIVIZIG és a halászati hasznosító közösen vízkémiai és halélettani vizsgálatokat, bejárásokat tart a Tisza-tó területén.
A vízszintek beállításánál természetesen a hidrometeorológia viszonyokat, valamint az érkező vízhozamokat is figyelembe veszi az igazgatóság.

A vízszintegyeztető tárgyaláson elhangzott előadások letölthetőek: