palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Látványos előrehaladás a Körös-zugban,80 százalékban kész az árvízvédelmi projekt

Látványos előrehaladás a Körös-zugban,80 százalékban kész az árvízvédelmi projekt

Igazgatóságunk legnagyobb, 3,3 milliárd forint költségvetésű árvízvédelmi beruházásával kapcsolatban a fő hír az, hogy tulajdonképpen nincs hír.

Pontosabban csendben, ütemesen, látványosan halad előre a munkálatokkal a kivitelező KÖTIVIÉP’B Kft. a Hármas-Körös jobb parti, elöregedett fővédvonalának azon szakaszain, ahol a 2006-os rekord árvíz egyértelműen rámutatott: elengedhetetlenné vált a töltés előírás szerinti kiépítése. 

A projekt két árvízvédelmi területegységet érint: a Fegyverneki-Mesterszállási, és a Körös-zugi öblözetet. A beruházás részeként a folyó jobb partján, Szelevény térségében (8,3 kilométeren hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 méteren) összesen mintegy 10 850 folyóméteren a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építik át a fővédvonalat, kiküszöbölik annak keresztmetszetbeli és szerkezeti hiányosságait, továbbá megújulnak az érintett töltésszakaszt keresztező műtárgyak. Szelevényben a belterületi, magasparti szakaszon is pótolják a magassági hiányt, úgy, hogy sétányszerű térburkolatot kap a töltéskorona.
A közbeszerzésen nyertes kivitelező, a KÖTIVIÉP’B Kft 2012 novemberében kezdte meg a munkát, s mára meglehetősen látványos előrehaladást ért el. A projekt teljes földmunkája befejeződött, valamint elkészült a négy érintett szivattyútelep közül három – a Tőkefoki-, a Tóközei- és a Mesterszállási - rekonstrukciója és a hozzá tartozó épületek felújítása. A Harangzugi szivattyútelep rekonstrukciója 85 százalékos készültséget ért el napjainkra. Elkészült továbbá Szelevény belterületén az új nyomvonalon haladó töltés, sétányhoz illő térkő burkolata. Befejezés előtt áll a töltés előterének rendezése, de van még munka az átereszek és a töltéskorona burkolata kapcsán is.
A beruházás egészét tekintve a készültség meghaladja a 80 százalékot. A projekt a tervek szerint októberben fejeződik be.