palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Befejeződött az Alcsi-Holt-Tisza revitalizációja

Befejeződött az Alcsi-Holt-Tisza revitalizációja

Június 26-án eredményesen lezajlott a beruházás műszaki átadása. A kivitelező VÍZÉP-Kör Kft. a határidő előtt egy hónappal,  kiváló minőségben végezte el a munkát – jelentette be ma Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult, 397 millió forintos projekt kiterjedt a tiszai vízbevezetés és vízoldali zsilip, valamint a mentett oldali zsilip és ellennyomó medence felújítására, az Alcsi fedett csatorna bélelésére, az Alcsi szivattyútelep és a rávezető (kengyeli) csatorna felújítására, kotrására, tehát a vízpótló és leürítő útvonalak rekonstrukciójára, továbbá a partbiztosítási és partrendezési munkálatokra.
A fejlesztés fő célja az volt, hogy „életben tartsuk” a szolnokiak által méltán közkedvelt holtágat. Ennek pedig a legfontosabb pillére az, hogy a vizet oda tudjuk juttatni, és ha kell, ki lehessen vezetni onnan. (Az elmúlt évek aszályos periódusai egyértelműen bizonyították, hogy milyen súlyos problémákkal kell szembesülni azoknál a holtágaknál, amelyek gravitációs vízpótlása nem megoldott.) 
A projektnek köszönhetően létrejöttek a hatékony vízgazdálkodás feltételei, ezáltal megteremtettük az alapjait annak, a holtág hosszú távon, maradéktalanul ellássa sokrétű funkcióját, és vízminősége megfeleljen a kor követelményeinek.
A tavaly ősszel megkezdett munka elsődlegesen arra fókuszált, hogy a holtág vízpótlását mind a három útvonalon, megfelelő kapacitással biztosíthassuk. Egy újabb, reményeink szerint még a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklusban lehetővé váló beruházás keretében már csak a népszerű holtág kotrása marad hátra.