palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Árvízvédelem Helyreállítják a buzgárral érintett töltésszakaszt Tiszakürtnél

Helyreállítják a buzgárral érintett töltésszakaszt Tiszakürtnél

A Tisza bal partjának 28+900 töltéskilométer szelvényében található szivárgó csatornában 2010. június 23-án buzgár jelent meg, melynek helyreállítása eddig forráshiány miatt nem valósulhatott meg.

Most azonban uniós támogatással megkezdődik az érintett gátszakasz helyreállítása.
A buzgárral veszélyeztetett töltésszakasz potenciális veszélyforrást jelent a térségben élők árvízvédelmi biztonságának szempontjából. Az érintett szakaszon ezért folyamatosan pontszerű III. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság európai uniós forrásból valósítja meg az „Állami árvízvédelmi művek állékonyságának, védképességének helyreállítása a 2013. évi őszi felülvizsgálat eredményeként meghatározottak szerint” elnevezésű (KEOP-2.1.1/2F/09-11-2013-0001 azonosító számú) projektet, melynek keretében a Tisza bal part 28+830-28+970 tkm közötti, a tiszakürti buzgárról elhíresült szakasz helyreállítása is megtörténik.
A kivitelezést június 5-én kezdték meg, és a tervek szerint augusztus 8-ára fejeződik be. Ebben az időszakban az érintett árvízvédelmi fővédvonal-szakasz munkaterület, amelyen a közlekedés tilos. Azaz érvényes gátonjárási engedély birtokában sem használható közlekedésre a Tisza bal part 28+803 - 29+559 tkm közötti szakasza.