palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: küszvágó csérek vették birtokba a depóniát

Tisza-tó: küszvágó csérek vették birtokba a depóniát

Küszvágó csér fészkeket, s benne tojásokat fedezett fel a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága a Kis-Tisza átvágása során felhalmozott depónián.

(A helyszín pontos betájolásától a madarak és utódaik biztonsága érdekében eltekintünk.) Az újonnan létrejött szigeten az egyedenként százezer forint természeti értéket megtestesítő küszvágó csér (Sterna hirundo) 15-20 fészket alakított ki a – Komplex Tisza-tó Projekt keretében végzett – mederkotrásból származó iszaphalmon.
A 7,6 milliárd forint költségvetésű, az Európai Unió támogatását elnyert Komplex Tisza-tó Projekt részben a tározó belső áramlási viszonyait hivatott javítani az utóbbi évtizedekben feliszapolódott szakaszok kikotrásával. A fejlesztésnek köszönhetően összesen megközelítően egymillió köbméternyi üledéktől szabadítjuk meg a tavat, következésképpen ennyivel nő a Tisza-tó tározókapacitása, egyúttal a benne otthonra lelt halak, vízi élőlények élettere. Mint a csérek példája mutatja, a páratlan madárvilág is hasznot húz a beruházásból, hiszen a kikotort anyagból olyan szigetek jönnek létre, amelyek új élőhelyül, költőhelyül szolgálnak.