palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Védekezés Környezeti kárelhárítás Oxigénhiány okozta halpusztulás Nagykőrösön

Oxigénhiány okozta halpusztulás Nagykőrösön

Eddig tisztázatlan körülmények miatt több mázsányi hal pusztult el a nagykőrösi csónakázó tóban.

A szennyezés csapadékvíz-elvezető csatornán keresztül jutott oda, de kimutatták a jelenlétét a térség belvíz-főcsatornájában, a Kőrös-érben is. A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – tekintettel a környezetkárosítás nagyságrendjére – ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen.
A történet előzményei az elmúlt hétvégére nyúlnak vissza. Igazgatóságunkhoz szombat reggel érkezett a riasztás, mely szerint több mázsányi hal – főként növényevő fajok közepes méretű egyedeinek – teteme borítja a nagykőrösi csónakázó tó felszínét. Az okok felderítését szakembereink azonnal megkezdték és a víz mintavételezése is haladéktalanul megtörtént. A jelek kezdettől fogva arra utaltak,  hogy a szennyezés Nagykőrösről származhat, és a víz nagy mennyiségben tartalmaz növényi eredetű szerves anyagot.
A KÖTIVIZIG regionális laboratóriumában azóta elvégzett vizsgálat megállapította: oxigénhiány okozta a halpusztulást. A mért oldott oxigén értékek nem érték el a 6/2002. (XI. 5.) KvVM – az ivóvízkivételre használt vagy ivóvízbázisnak kijelölt felszíni víz, valamint a halak életfeltételeinek biztosítására kijelölt felszíni vizek szennyezettségi határértékeiről és azok ellenőrzéséről szóló – rendelet által dévéres vizekre előírt 4mg/literes határértéket.
Az oxigénhiányt egyrészt az elszaporodott algák éjszakai oxigénfogyasztása, másrészt a víztérbe került magas szervesanyag-tartalmú szennyezőanyag bomlása együttesen okozta.