palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Befejezéshez közeledik a szolnoki árvízvédelmi fejlesztés

Befejezéshez közeledik a szolnoki árvízvédelmi fejlesztés

Lényegében az utolsó simításokat végzi a kivitelező a 2,4 milliárd forintos szolnoki árvízvédelmi beruházás belvárosi szakaszán, az ipartelepi részen azonban még több munkafázis van hátra – tudtuk meg Lovas Attilától, a projektgazda Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetőjétől május 29-én, a Tisza-parti sétányon, Szalay Ferenc polgármesterrel együtt tartott sajtótájékoztatón.

Ezt megelőzően a városvezető a KÖTIVIZIG igazgatója, Nádudvari Gábor projektmenedzser, Kocsi Mihály, a kivitelező Tiszavirág Konzorcium vezetője, és Horváth György, a beruházás műszaki ellenőre társaságában a helyszínen tájékozódott a Béres József sétányon folyó munkálatokról.
Lovas Attila a média képviselőinek elmondta: korábban azt ígérték – ha az időjárás kedvezően alakul és nem akadályozza árhullám az építkezést -, hogy az augusztus 20-i ünnepségeket már meg lehet rendezni a belvárosi Tisza-parton. – Ennél még egy kicsit jobban állunk, a kivitelező nagyon jó színvonalú munkájának köszönhetően úgy néz ki, hogy június közepére a sétány egy részét vissza tudjuk adni a városnak, így a Tiszavirág Fesztivál itteni megrendezésének nincs semmilyen akadálya – fogalmazott.
Igazgatóságunk vezetője bemutatta a 1934-től szolgáló régi támfal 8 méteres darabját, amely az eredeti nyomvonalon és magasságban kapott helyet az új, korábbinál 3 méterrel szélesebb sétányon. Bizonyítandó a fejlesztés szükségességét, márványtábla jelzi majd rajta a 1999-es évi 974 centiméteres, és a 2000. évi 1041 centis tetőző vízállás szintjét. További érdekesség lesz a vízoldali emlék-vízmérce, amely azt szemlélteti, hogy az elmúlt 150 évben miként alakultak a legmagasabb árvízszintek. Példaként említette a 302 centiméteres differenciát a 2000-es LNV és az 1855-ös legmagasabb vízállás között.    
Lovas Attila reményét fejezte ki, hogy az új, 40 centiméterrel magasabb  támfallal együtt kialakított, kettős funkciójú sétány tágas teret biztosít a Tisza-parti kikapcsolódásra.
A fejlesztés belvárosi szakaszán utolsó simításokat végzi a kivitelező a díszburkolaton. További aktuális munka a támfal festése, fedkövének elhelyezése, a közvilágítás biztosítása, a kandeláberek kiépítése, a rámpák aszfaltozása, a tereprendezés és a zöld felületek kialakítása. Az ipartelepi szakaszon a szennyvíztisztító mű mögötti gravitációs átvezetés elzáró szerkezetének építése, két zsilip befejezése, valamint a töltéstartozékok visszahelyezése van hátra. Megkezdődött a kerékpárú alapjának kialakítása a töltéskoronán a Gáz utca és a 4-es út között.
A teljes beruházás átadása szeptember 1-én, Szolnok napján, az ünnepélyes indítást követő második évfordulón lesz – jelentette be a KÖTIVIZIG igazgatója.
Szalay Ferenc polgármester az árvízbiztonság megteremtésének fontosságát hangsúlyozta, s ebben a munkában a szolnoki vízügyesek hihetetlen munkát végeztek. Beszédében méltatta tudásukat, felkészültségüket, megjegyezve, hogy szakembereink nem csak a Tiszánál, hanem a tavalyi dunai árvízvédekezésnél is az első vonalban dolgoztak. Emlékeztetett arra is, hogy a Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése Szolnokról indult.