palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Negyvenéves a Kiskörei Vízerőmű

Negyvenéves a Kiskörei Vízerőmű

Érett korba lépett a Kiskörei Vízerőmű, május 23-án ünnepelte 40. születésnapját. A kerek évforduló alkalmából szakmai napot rendeztek a helyszínen, ahol az erőmű múltjáról és jelenéről, a Tisza folyó megújuló energiatermelésben játszott szerepéről tartottak előadást a meghívott szakemberek, köztük Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója.

Ötvös Pál, a Tiszavíz Vízerőmű igazgatója köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 5 helyszínen terveztek vízlépcsőt, akkor azonban még nem volt egyértelmű, hogy erőművet is építeni kell. Ám a tervezők rájöttek arra, hogy legolcsóbban vízerőműből lehet energiát nyerni. A létesítmény megépülésével egy másik csodálatos dolog is életre kelt, ami nem más, mint a Tisza-tó. Végül arról szólt, hogy azon dolgoznak, hogy még legalább 60 évig üzemképes legyen a vízerőmű.
Az előadások sorát Lovas Attila, a KÖTIVIZIG igazgatója nyitotta meg. Beszámolt a vízerőművel való széleskörű együttműködésről, a sok kapcsolódási pontról. Mint mondta, a nap minden percében elengedhetetlen a kapcsolat a VIZIG és az erőmű között, hisz a víz összeköt minket. Az érkező vízhozamok függvényében a vízkormányzásban, az árvízlevezetésben és aszály idején is épp olyan fontos az összhang, mint a fenntartás és a rekonstrukció idején.
Ezt követően Berényi József, az ÉMÁSZ ügyvezető igazgatója bemutatta, hogy a Kiskörei Vízerőműben termelődött energia nagy része a térségben hasznosul. Az ÉMÁSZ olyan rendszert épített ki, ahol az erőművel napi kapcsolatban vannak és a hibákat, áramkimaradásokat gyorsan és hatékonyan szüntetik meg. Mint fogalmazott: jó hír, hogy nincs hír, azaz az elmúlt években az együttműködés során nem volt egyetlen egy olyan említésre méltó eset sem, amely problémát jelentett volna. Reményei között az igazgató kifejezte, hogy ez továbbra is így marad.
Tóth Zoltán, a SIEMENS Zrt. projektmenedzsere az energiatermelés korszerűsítéséről és biztonságos üzemelés érdekében 2002 és 2006 között elvégzett rekonstrukciós munkákról számolt be. A felújításokra azért volt szükség, mert a beépített gépegységek elavultak, az elvárt teljesítménytől kevesebb áramot termeltek. A cél az volt, hogy az erőmű hatékonyságát, az üzembiztonságot növeljék, lehetőség szerint automatizálják a rendszert és a személyzet továbbképzése is elengedhetetlen volt az új berendezések kezeléséhez. A rekonstrukció során új lapátkerekeket, biztonsági karokat építettek be. Megtörtént a generátorok felújítása, s új vezérlő és szabályozó rendszer létesült. A rekonstrukciós munka és az oktatás egy része Németországban történt, majd az elemek beépítéséhez a KÖTIVIZIG segítségét is igénybe vették. A felújítás eredményeképpen a hatásfok megnövekedett és alacsonyabb vízhozam esetében is nőtt a kihasználtság.
Takács Attila, az MVM OVIT Zrt. területi főmérnöke bemutatta, hogyan kapcsolódik a Kiskörei Vízerőmű az országos hálózathoz. Kemény Csaba, a Kemény Automatika Kft. vezetője az elmúlt 3 évben történt, az erőmű segéd-berendezéseit érintő felújításokat ismertette, Demján Ferenc, a Borsod Búvártechnika Kft. ügyvezetője pedig a víz alatti rekonstrukciós munkákról szólt.
Zárásként Ötvös Pál szavaiból megtudhattuk, hogy Magyarországon Kiskörén építettek be először vízszintes csőturbinát. A 2-es blokk üzembe helyezése 1974. május 23-án történt meg, ezzel létrejött Magyarország legnagyobb vízerőműve. Sok minden azonban nem valósult meg, amelyre akkoriban a tervezők számítottak. Ezek között szerepelt a Csongrádi Vízlépcső és a magasabb vízállás a Tisza-tóban. Nem számítottak a tervezők a hatalmas mennyiségű uszadékkal és alkalmazkodni kell az érkező vízhozamokhoz is.
Elhangzott: 40 év alatt nem csak a gépegységek újultak meg, hanem maga az épület is, és mozgáskorlátozottak számára is megközelíthetővé, látogathatóvá vált az erőmű. Ötvös Pál beszélt arról, hogy a következő nagyjavítást 2030-ra tervezik. Előadását követően jutalmakat adott át azoknak a dolgozóknak, akik a hosszú évek során kitartóan, lelkiismeretesen végezték munkájukat.
Magyar Csilla, Kisköre polgármestere elmondta, mit jelent a kisvárosnak az erőmű. Felidézte, hogy gyermekként látta, hogyan valósul meg ez a monumentális építmény és szülei, a város lakói hogyan vettek részt mind az építkezésben, illetve az üzemeltetésben. Hangsúlyozta: minden dolgozó, aki biztosítja a folyamatos üzemet, még ünnepnapokon is, ismeri a kötelességet és felelősséget. Köszönetet mondott a nyugdíjba vonult, illetve az aktív dolgozóknak és a kollektívának Kisköréért Díjat adományozott a kitartó és lelkiismeretes munkáért.
A szakmai nap további részében erőmű látogatás következett, majd pedig emléktáblát avattak és emlékfát ültettek a résztevők.