palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű 2011.01.01.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

2011.01.01.: A KÖTI-KÖVIZIG ár- és belvízvédelmi tájékoztatója

Hidrometeorológia:

Az elmúlt nap a Tisza felső vízgyűjtőin területi átlagban alig 1 mm-t meghaladó csapadék hullott. A Tisza újabb árhulláma jelenleg Tiszalök térségében tetőzik. A folyó Tiszapalkonya és Tiszadorogma között tovább árad. A Közép-Tisza, Tiszafüred és Mindszent közötti szakaszán alig változó vízállásokat figyelhetünk meg. A vízállás ma reggel Tiszafürednél 692 cm, Kisköre-alsónál 798 cm (III. fok 800 cm), Szolnoknál 829 cm (III. fok 800 cm), Tiszaugnál 734 cm, változatlan volt.

Várható tetőző vízállások a tokaji tetőzés alapján:

  • Tiszafüred:             695-705 cm                január  2-3.
  • Kisköre-alsó:          800-820 cm                január  3-4.
  • Szolnok:                820-840 cm                január  4-5.
  • Tiszaug:                735-755 cm                január  4.

 


A Zagyva-Tarna rendszerben folyamatos apadás figyelhető meg.

A Hármas-Körös Mezőtúr-Árvízkapuig apad, alatta gyengén árad. Ma reggel Mezőtúr-Árvízkapunál 686 cm (II. fok 650 cm), Szarvasnál 777 cm, (II. fok 700 cm) tetőző, Kunszentmártonnál 815 cm, enyhén áradó volt a vízállás.

A Hortobágy – Berettyó a felső és középső szelvényekben napi 2-5 cm-el még árad. Az áradás egyrészt a beemelt vízmennyiség, másrészt a vízfolyáson kialakult állójég vízmozgást fékező hatásának következménye. Az alsó szelvényekben a Hármas-Körös vízjárása alakítja a vízfolyás vízállását. A vízállás ma reggel Borznál 397 cm (III. fok 350 cm) áradó, Mezőtúr-Árvízkapunál 686 cm (II. fok 650 cm), apadó volt.

A Tisza középső szakaszán 10-20 %-os jégzajlást jelentettek. Az elkövetkezendő napokban marad az igen hideg időjárás, -15 0C alatti minimális hőmérsékletekkel. A hideg hatására a Tiszán megerősödik a jégzajlás, amelynek mértéke a jövő hét elejére eléri az 50 %-os borítottságot. A Zagyván kisebb megszakításokkal áll a jég.

 

Árvízvédelem:

Működési területünkön az alábbi védekezési fokozatok vannak érvényben:
I. fok 74 km hosszon:
A Zagyva jobb és bal partján Jánoshida-Jászalsószentgyörgy és Jászberény között
II. fok 262 km hosszon:
A Tisza jobb partján Sarud és Doba közötti szakaszon
A Tisza bal partján Tiszafüred és Fegyvernek közötti szakaszon
A Hármas-Körös jobb partján Csongrádtól az Árvízkapuig tartó szakaszon
A Hortobágy-Berettyó jobb partján Mezőtúr és Túrkeve között
A Zagyva jobb partján Újszász-Jánoshida, a balparton Szászberek-Jászalsószentgyörgy között
III. fok 304 km hosszon:
A Hortobágy-Berettyó jobb partján a Karcag és Kisújszállás között
A Tisza jobb partján Doba és Lakitelek között
A Tisza bal partján Fegyvernek és Csongrád között

A Zagyva jobb és bal partján Szolnok és Újszász-Szászberek között

Ezúton hívjuk fel a stégtulajdonosok figyelmét, hogy helyezzék biztonságba stégeiket a jégzajlás okozta károk kivédése érdekében valamennyi folyószakaszon.

A tartós hideg és a jégképződés miatt továbbra is I. fokú jeges árvíz elleni készültség van érvényben a Tisza-tó menti szakaszon. Két jégtörő hajót, valamint a hajózsilip és a vízlépcső szegmenstábláinak fűtőberendezését készenlétbe helyeztük, hogy kivédjük a fagyás és az áradás miatt feltorlódó jégtáblák okozta károkat.


Az elmúlt 24 órában tovább nőtt az árvízi jelenségek mértéke működési területünkön: fakadóvizet már több mint 100 km-en, talpszivárgást 9780 m-en, szivárgóvizet 6445 m-en észleltünk. Az elöntés mértéke meghaladja a 227 ha-t.
A szolnoki Tiszaligeti körtöltésen továbbra is III. fokban védekezik a városi önkormányzat, 24 órás figyelőszolgálatot látnak el.
A tartós hideg miatt szükségessé vált a vízmércék jégtelenítése a pontos leolvasás érdekében. A szivárgóvizek átemelése érdekében folyamatosan szivattyúzunk a Milléri, a Szórói, a Kőtelek-felső őrházaknál, valamint a szolnoki Gutenberg téri lakóházaknál. A Tiszakürti, a Tőkefoki, a Tiszaugi szivattyútelepen, valamint a Tiszaroff-felső gátőrház udvarán és a tiszaburai templom mellett a fakadóvizek szivattyúzása folyamatos. Tiszabura határában a Piroskai szivattyúállásnál a Katasztrófavédelem által biztosított diesel mobil szivattyút folyamatosan üzemeltetjük.
A Kiskörei tározó vízfelületének közel 60 %-át jég borítja. A jégvastagság a partvonal közelében 5-10 cm között változik, a legvastagabb, 15 cm-es jégtakaró az Abádszalóki medence partja mentén található.
Az elkövetkezendő hideg időjárásra való tekintettel az árvízvédelmi töltésen történő közlekedés korlátozása a fokozott balesetveszély miatt továbbra is fennáll.
Az árvízzel érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látunk el, az árvíz elleni védekezésben az elmúlt 24 órában 945 fő vett részt, ebből 754 fő külső erő.

Belvízvédelem:

Az elmúlt napok csapadékmentes, hideg időjárásának köszönhetően nem nőtt az elöntött területek nagysága a KÖTI-KÖVIZIG területén: továbbra is mintegy 52 500 hektárt borít belvíz. Belvízvédekezési fokozatban az elmúlt nap során nem történt változás, továbbra is II. fokú a készültség a Cibakházi, Mezőtúri, Ceglédi, Jászberényi, Jászkiséri, Kiskörei, Kunhegyesi, és Tiszakécskei szakaszokon, míg a Karcagi és a Kisújszállási szakaszon III. fokú készültséget tartunk fenn.
A KÖTI-KÖVIZIG működési terültének Jász-Nagykun-Szolnok megyére eső részén 39 750 hektár, Heves megyében 6 950 hektár, Pest megyében 4 600 hektár és Bács-Kiskun Megyében 1 200 hektár került víz alá. Jász-Nagykun-Szolnok megyében a társigazgatóságok jelentése alapján összesen 48 055 hektárt borít belvíz. Az elmúlt 24 órában a 41 stabil és 13 mobil szivattyútelep összesen 4,1 millió m3 vizet emelt át a befogadókba. Az átemelt vízmennyiség idén meghaladta a 117 millió m3-t. A főcsatornák teltsége 80-100%-os.
Jásztelek-Jászapáti műúton belvízátfolyást észleltek 15 m-es sávon. A víz valószínűleg az útárokból folyik, a terület hóborítása miatt azonban nehéz az elöntés eredetét felderíteni.
A szivattyútelepek üzemeltetésén és a preventív munkavégzéseken túl vízfolyási akadályok eltávolítását, vízkormányzásokat, a csatornák és a műtárgyak ellenőrzését végzik. A nagy hideg hatására több szivattyútelepen is lefagynak a szállítószalagok, ami erősen megnehezíti az üzemeltetést.
A belvíz elleni védekezésben az ÉDUKÖVIZIG (Győr) gépészeivel együtt az elmúlt nap folyamán 142 fő vett részt.

A Mezőtúr-Tiszazugi VGT III. fokú, a Nagykunsági-, a Dél-Pest Megyei, a Tisza-Kunsági, a Mirhó-Kisfoki, és a Jászkiséri VGT II. fokú készültséget tart fenn. Szivattyútelepeik üzemeltetésével segítik a lakott területeket és a közutakat veszélyeztető belvíz elleni védekezést.
A működési területünkön lévő önkormányzatok közül I. fokú készültség van érvényben 8 településen (Tiszafüred, Tiszajenő, Jászalsószentgyörgy, Mezőhék, Kétpó, Jászladány, Tószeg, Örményes). 19 önkormányzat II. fokú belvízvédelmi készültséget tart fenn (Lakitelek, Alattyán, Kisújszállás, Újszász, Törtel, Tomajmonostora, Jánoshida, Jászkarajenő, Karcag, Kuncsorba, Tiszaszőlős, Zagyvarékas, Szászberek, Sarud, Jásztelek, Vezseny, Hevesvezekény, Kunhegyes, Jászboldogháza), míg 7 önkormányzat (Abony, Kőröstetétlen, Tiszabura, Fegyvernek, Tápiószőlős, Tiszakécske és Kunszentmárton) III. fokú készültséget tart fenn.

Várható időjárás az OMSZ előrejelzése alapján:

A hétvégén észak felől hidegfront érinti térségünket. Hatására számottevő csapadék nem várható, hószállingózás, gyenge havazás lehet, amelynek mennyisége területi átlagban csak néhol haladja meg az 1 mm-t. A jövő hét első felében ismét alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek, számottevő csapadék továbbra sem lesz, folytatódik a hideg idő. Változásra a jövő hét második felétől számíthatunk, ekkor délnyugati áramlással fokozatosan enyhébb és nedvesebb levegő érkezik; egyre többfelé valószínű csapadék: kezdetben havazás, majd eső.

Lovas Attila

védelemvezető