palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Újjávarázsolják a Hortobágy –Berettyó árvízkaput

Újjávarázsolják a Hortobágy –Berettyó árvízkaput

A Komplex Tisza-tó Projekt keretében, a Tisza-Körös-völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszert (Tikevir) érintő fejlesztések körében valósul meg a Hortobágy-Berettyó árvízkapu rekonstrukciója. A munkálatok körülbelül harmadával már végzett a kivitelező Békés Drén Kft.

A felújítás gyakorlatilag az egész épített szerkezetre kiterjed, így a vasbeton műtárgyra, az üzemi hídra és hídfő támfalaira, az elő- és utófenékre, a rézsűlépcsőkre, a vízmércékre és a korlátokra, továbbá a műtárgy környezetében lévő üzemi útszakaszokra és azok földmunkáira, valamint a felvízi gerendamozgató berendezés pályája menti támfalra is.
A kivitelező 2012 decemberében vette át a munkaterületet, majd víztelenítette a vízkormányzásban alapvető fontosságú mezőtúri műtárgyat. A cég azóta elvégezte többek között az üzemi híd teljes vasszerelését, megtörtént a beton-, vas és fafelületek, támkapuk alsó felének tisztítása, homokszórása, kezelése, a repedések injektálása speciális anyaggal. A szakemberek ezen kívül beépítették az árvízkapu üzemirányítási rendszerének egyik fő elemét alkotó távjelzős vízmércék szondáit.
Napjainkban a támfal zsaluzása, betonozása zajlik, egyúttal készülnek a padkaszivárgók, illetve a fenékburkolat kőszórása. Az alvízi ideiglenes elzárás hornyának vasalása, zsaluzása, betonozása szintén aktuális tennivaló, ahogyan a támfal II. szakasza mellett a föld visszatöltése és tömörítése. Ezen kívül, ahol lehet, a műtárgy betonfelülete festékréteget kap.