palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Közérdekű Folytatódik a kísérleti üzemrend

Folytatódik a kísérleti üzemrend

A 2014. április 24-én a Kisköre-felső vízmércén 750 -5 cm-es vízállás (88,82 mBf) került beállításra. A május 04-én bekövetkezett viharos időjárás miatt a Tisza-tó déli medencéiben mintegy 20 cm-es túlduzzasztás alakult ki.

A KÖTIVIZIG az első bejelentést követően azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a viharos, szeles időjárás miatt a kísérleti üzemrend felfüggesztésre került. Ezzel egyidejűleg a vízerőművön és duzzasztóművön keresztül vízszintcsökkentés lett végrehajtva. A Tisza-tó vízszintje május 05-én 07:00 órára visszaállt a Kisköre-felső vízmércén mért 735+-5 cm-es vízszintre.
A Tisza-tó hasznosításában résztvevő szervezetek nyilatkoztatása megtörtént a kísérleti üzemrend folytatásával kapcsolatosan. A hasznosítók nagyobb része egyetértett a kísérleti üzemrend folytatásával.

Tájékoztatom, hogy a fentiek figyelembe vételével, valamint az érkező vízhozamok és a hidrometeorológiai előrejelzések alapján május 31-ig a kísérleti üzemrendet folytatjuk. A Tisza-tó vízszintjét,

a Kisköre-felső vízmércén mért 750-5 cm-es szintre állítjuk be.

A vízszintemelés végrehajtásának várható időpontja, 2014. május 09. péntek.

A magasabb vízszinttartás során fokozott figyelemmel kísérjük a hidrometeorológiai előrejelzéseket, különösen a szélelőrejelzést. Az előrejelzések alapján és egy esetlegesen kialakuló árhullám esetén a tározó előürítését azonnal megkezdjük.
A korábbiakban engedélyezettnek megfelelően, a kísérleti üzemmód 2014. június 1-ig tart, utána visszaáll a Kisköre-felső vízmércén mért 735±5 cm vízszint.