palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Megkezdődött a Nagykunsági-főcsatorna rekonstrukciója

Megkezdődött a Nagykunsági-főcsatorna rekonstrukciója

Az Új Széchenyi Terv keretében, a Komplex Tisza-tó Projekt részeként megkezdődött az ország egyik legjelentősebb mesterséges vízügyi létesítménye, a Nagykunsági-főcsatorna kulcsfontosságú műtárgyainak rekonstrukciója.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság nettó 475 millió forintos beruházásának eredményeként 2015 közepéig megújul a Körös-völgyi vízpótlásban és az alföldi öntözési, halastavi vízigények kielégítésében nélkülözhetetlen főcsatorna három, a 14-es, a 31-es és a 34-es számú vízszintszabályozós műtárgya.
A Tisza vizét a Kisköre-tározóból az Alföld középső területére szállítani hivatott Nagykunsági-főcsatorna és annak Keleti-ága hat szakaszra osztva épült meg a hetvenes években. Az első 18 kilométeres szakasz 1973-ban kezdte meg működését, míg a teljes víziút 1978-ban készült el a TIKEVIR (Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer - Európa egyik legnagyobb összefüggő vízgazdálkodási rendszere) alapelemeként. A vízkormányzó nagyműtárgyak szintén ezekben az években létesültek, rekonstrukciójuk ezért immár elkerülhetetlenné vált. Eredetileg a főcsatorna révén kialakított nagykunsági öntözőrendszer hatásterülete 217 ezer hektár volt, jelenleg bruttó 122 ezer hektár, ami a Tisza bal partja, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó által közrezárt terület szinte teljes egészét magában foglalja.
A Keleti-ágával együtt 92,2 kilométer hosszú Nagykunsági-főcsatorna az elmúlt évtizedekben nem csak az ország legszárazabb térségében gazdálkodókat szolgálta ki éltető vízzel, de a Körös-völgy vízpótlása révén elsődleges ökológiai küldetést teljesít, sőt, a belvízi vésztározásban, az árvízi átvezetésben is szükségessé vált, vízhiányos időszakban pedig a vízkészlet megőrzésében nincs alternatívája.
Tavaly tavasszal Karcag, Kisújszállás, Túrkeve és Mezőtúr térségének hatékonyabb belvíz-mentesítése érdekében árvízi üzembe helyeztük a magas vezetésű főcsatornát, s annak fő és Keleti-ágán keresztül eddig példa nélküli mennyiségű, megközelítően négymillió köbméter vizet vezettünk át a Hortobágy-Berettyóból a Hármas-Körösbe. Néhány hónap múlva, a szintén példátlan aszályt hozó nyáron ugyanakkor a vízvisszatartásban bizonyult nélkülözhetetlennek.
A sokrétű, akár egyidejűleg felmerülő, ellentétes igényt kielégítő főcsatorna jelentősége a hidrometeorológiai szélsőségek gyakoriságának növekedése, a klímaváltozás miatt az utóbbi időszakban felértékelődött. Épp ezért központi szerepet kapott a projektgazda KÖTIVIZIG által összeállított, A Közép-Tisza vidék, a Jászság és a Nagykunság Vízkészlet-hasznosítási Stratégiája című tanulmányban, amely a közép- és hosszútávon szükséges fejlesztési javaslatokat, üzemeltetési lehetőségeket gyűjtötte csokorba, hatékony megoldást kínálva az Alföld középső területének jövőben várható vízgazdálkodási problémáira.      
A főcsatorna üzemeltetésében, a vízszint szabályozásában kiemelt jelentőséggel bírnak a 14-es (Örményes, Budapest –Nyíregyháza vasúti fővonal keresztezése), a 31-es (Kétpó, Bp. – Békéscsaba vasútvonal) és 34-es számú (Mezőhék, Martfű-Öcsöd közút) bögéző, azaz adott szakaszon a vízszint tartását lehetővé tevő műtárgyak. Korszerűsítésük, rekonstrukciójuk azért is időszerű, mivel az eredeti funkcióhoz (mezőgazdasági vízellátás) képest a velük szemben támasztott igények, elvárások köre megnőtt, az üzembe helyezésük óta azonban elhasználódtak, üzembiztonságuk csökkent. A további műszaki állapotromlás pedig veszélyezteti a rendszer szakaszolhatóságát, kockázatossá teszi annak feltöltését és leürítését, a vízszintek tartását, kilátástalanná a bögénkénti különböző igények (vízellátás, belvízbefogadás) akár egy időben történő kielégítését, s romlik a vízminőség.
E kulcsfontosságú műtárgyak rekonstrukciója az Európai Unió és a Magyar Állam támogatását elnyert Komplex Tisza-tó projekt keretében vált valóra. A közbeszerzésen nyertes kivitelező – a VÍZÉP-Kör Kft. és a KÖTIVIÉP ’B Kft. alkotta konzorcium – január végén vette át a munkaterületet, és 2015 közepére befejezi a beruházást. A kivitelező a munkálatokat a vízszolgáltatás biztosítása mellett igyekszik elvégezni, egyes szükségszerű műszaki beavatkozások azonban némi kényelmetlenséget okozhatnak az érintett gazdálkodóknak, amiért ezúton is türelmüket és megértésüket kérjük.