palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Filmsorozat szép, szőke szerelmünkről, a Tiszáról

Filmsorozat szép, szőke szerelmünkről, a Tiszáról

„Szép, szőke szerelmünk, a Tisza” címmel 17 részből álló filmsorozatot készített Gyenes Károly és Varga János, akik segítőikkel közösen 62 nap alatt járták be gyalog és kenuval a Tiszát a forrástól egészen a Fekete tengerig.

E filmsorozat Tisza-tóról szóló 51 perces epizódját mutatták be az érdeklődőknek március 6-án a Poroszlói Ökocentrumban. A sorozaton keresztül megismerhetjük a Tiszai táj szépségeit, a folyó melletti települések nevezetességeit. Megszólalnak helyi lakosok, akik elmondják, milyen is a Tiszával együtt élni. A kisfilm bemutatja a Kiskörei Vízlépcsőt és a Szakaszmérnökség épületét is, amelyben maketteken a Tisza-tó üzemelését láthatják az érdeklődők. A mozgókép-kockák révén turista szemmel láthatjuk azt, amit természetesnek veszünk és talán nap, mint nap észrevétlenül elsétálunk mellette. Az alkotók között voltak azok, akik az „Európa kék szalagja, a Duna” című filmsorozatot is készítették.
A vetítést követően Gyenes Károly, a szerkesztő-riporter és Varga János, a forgatás szakmai vezetője elmondta, hogyan is készült a film, milyen szempontokat tartottak fontosnak a forgatás alatt. Elmesélték, hogy ahol csak kikötöttek a Tisza mentén, mindenhol közvetlen, segítőkész emberekkel találkoztak. Végül reményüket fejezték ki, hogy ezzel sikerül kedvet csinálni mindazoknak, akik szeretnek vízitúrázni, akik szeretik a természetet, a kalandokat.
A filmsorozatot a M1, M2, Duna TV és a Duna Word sugározza az elkövetkezendő két évben.