palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: nagyobb csónak, nagyobb motorral

Tisza-tó: nagyobb csónak, nagyobb motorral

A vízi közlekedésről szóló törvény tavaly decemberben elfogadott, idén márciustól hatályba lépett módosítása értelmében a külön jogosítvány nélkül vezethető csónak hossza a korábbi 6,2 méterről 7 méterre nőtt, a meghajtását szolgáló motor teljesítménye pedig 4 kilowatt helyett maximum 7,5 kW lehet. A Tisza-tóra érvényes korlátozások továbbra is érvényesek.

A jelzett jogszabály-módosítás szerint változott a csónak fogalma. Immár annak minősül az a „szélerővel vagy gépi berendezéssel hajtott vízi jármű, amelynek hossza a 7 métert, névleges vitorlafelülete a 10 m2-t nem éri el, vagy motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW”.
(Az eddigi szabályozás 6,2 méter maximális hosszúságot és 4 kW-os csúcsteljesítményt írt elő.)
Noha a csónakot vezetői engedély nélkül is el lehet kormányozni, ezt 14 éven aluli nem teheti meg. A vezetővel szemben támasztott további előírások: tudnia kell úszni, rendelkeznie kellő gyakorlattal, ismernie kell a hatályos Vízi Szabályzat rendelkezéseit, valamint az igénybe vett vízterület sajátosságait.
Mint arra a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft honlapján felhívta a figyelmet, az említett törvénymódosítás nem érinti a Tisza-tóra érvényes közlekedési korlátozásokat, amelyek a 30/2003 Kormányrendelet alapján a következők:

  1. Az Óhalászi-Holt-Tisza, a Porong-tava, az Ispán-tava, a Hód, a Gaznyilas és a Partos-fenék nevű területeken tilos belső égésű motorral közlekedni.
  2. A Hortobágyi Nemzeti Parknak a Tisza-tóra eső egyéb területrészein a vízi közlekedés 4 kW-nál nagyobb teljesítményű belső égésű motorral hajtott kishajóval és csónakkal tilos.A korlátozás nem terjed ki a Tisza fő medrére, a tiszavalki kikötőből a IX. öblítő csatornán keresztül a Tisza fő medrébe vezető útvonalra, a Füredi-Holt-Tiszától a X. öblítő csatornán keresztül a Tisza fő medrébe vezető útvonalra, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által kijelölt túraútvonalakra.