palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Tisza-tó Tisza-tó vízrendszere Tisza-tó: halágy és vadmenekítő domb is készül

Tisza-tó: halágy és vadmenekítő domb is készül

A Kőhídi lapos bekötésével párhuzamosan halágy és vadmenekítő domb kialakítását kezdi meg a Komplex Tisza-tó projekt kivitelezője, a „K és H” Konzorcium a 10. héten, azaz március 2-9. között.

Ami a többi kotrási munkát illeti, a nem kívánatos mennyiségű iszap eltávolítása - hidromechanizációs technológiával - folytatódik a Kis-Tiszán, a 0+000 – 1+200-es és a 4+400 – 4+600-as szelvények között, valamint a X-es öblítő csatorna 0+550 – 0+750-es szelvényei között. Változatlanul gyökérzónás kotrás színtere az érfűi térség és az V-ös öblítő csatorna. A VIII-as öblítő csatornán, az Aponyháti-csatorna 0+000 - 0+287-as szelvényei között, valamint a VI-os öblítő torkolati szakaszán szintén kotrást végeznek. A VIII-as öblítőnél emellett vadmenekítő dombot is képeznek a gépekkel.
Megkezdődik az öblítő műtárgyak rekonstrukciója is. Az előkészületek részeként a X-esnél kőszórás, a IX-esnél bejáró út építése, a VI-os öblítőnél pedig a kőszórást megelőző mederkotrás az aktuális teendő.
A Jászsági- és a Nagykunsági-főcsatorna beeresztő műtárgyai felújítása keretében lakatosmunkák zajlanak, ezen kívül megtörténik a főelzárások kiemelése, és mozgatási próbákat végeznek. Kiskörén folytatódik az ökológia folyosó üzemi út alatti műtárgya, valamint a középső szakaszon a réselt halátjáró szerkezetének építése, a terméskő elhelyezése, továbbá az árvízi zsilipnél a talajvíz süllyesztése vákuumkutas rendszerrel. Ezen a helyszínen a munkálatok terméskő-szállítással is párosulnak (az üzemi híd bal parti hídfőnél lévő depóniába hordják a beépítendő anyagot), s mivel a forgalom ideiglenes nyomvonalon halad, fokozott figyelmet követel a közlekedőktől.