palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Épülhet a kerékpárút Tiszasüly és Kőtelek között

Épülhet a kerékpárút Tiszasüly és Kőtelek között

Pontosabban akkor, ha ezt az időjárási körülmények lehetővé teszik, jelenleg ugyanis már az építéshez szükséges előkészítő munkák zajlanak.

Alapvetően turisztikai fejlesztésről van szó, hiszen a KÖTIVIZIG beruházásában, Kőtelek-Tiszasüly között, a szőke folyó jobb oldali töltéskoronán megépítendő, megközelítően 12 kilométer hosszú és 3 méter széles, zúzottkő-alapra terített aszfaltcsík elkészülte után az EuroVelo – Lappföldtől Athénig vezető - 11. számú útvonalának részét képezi majd. A kerékpárút mentén három pihenőt is kialakít a közbeszerzésen nyertes kivitelező, a Duna Aszfalt Kft., két helyszínen pedig angol és magyar nyelvű turisztikai információs tábla segíti az erre járók tájékozódását.
A projektgazda vízügyi igazgatóság számára viszont fontosabb, hogy árvízvédelmi célokat is szolgál az Új Széchenyi Terv keretében, európai uniós támogatással megvalósuló beruházás, hiszen a töltéskoronán kialakítandó út jelentősen javítja a védekezés feltételeit. Elkészülte után Doba – Kisköre között burkolt töltéskorona áll a védekezés, árvízmentes időszakban pedig a közlekedők rendelkezésére.
Az Észak-Alföldi Regionális Operatív Program Irányító Hatósága a közelmúltban arról döntött, hogy 80 millió forinttal megemeli a projekt kötelezettségvállalását, így immár összesen 680 millió fordítható a megvalósításra.