palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Egyelőre marad az alacsonyabb vízszint az Alcsi-Holt-Tiszán

Egyelőre marad az alacsonyabb vízszint az Alcsi-Holt-Tiszán

Az ütemtervnek megfelelően halad a szolnoki Alcsi-Holt-Tisza revitalizációja elnevezésű, 397 millió forint költségű, európai uniós támogatású projekt megvalósítása. A munkálatok körülbelül háromnegyedével már végzett a kivitelező VÍZÉP-Kör Kft.

A rézsűvédelem kialakítása mind az északi, mind pedig a nyugati partszakaszon lényegében megtörtént. Az élő Tiszával gravitációs összeköttetést biztosító fedett csatorna bélelése szintén elkészült, a kivitelező tájékoztatása szerint már csak az aknák hiányoznak, várhatóan kora tavaszra lesz feltöltésre alkalmas állapotban. Még több olyan munkafázis van azonban hátra – így a Kengyeli-főcsatorna kotrása, műtárgyépítés, a csillapító medence betonfelületének javítása, csatlakozó burkolatok elkészítése, a gravitációs csatorna tiszai betorkollása felületének végleges kialakítása –, ami továbbra is indokolja a megszokottnál majdnem 70 centiméterrel alacsonyabb vízállás fenntartását. Sokáig viszont már nem kell aggódniuk az itt horgászóknak az alacsony víz miatt. (Pontosabban olyan hidrometeorológiai helyzetig és megfelelő vízállású tiszai árhullámig, ami lehetővé teszi a holtág gravitációs feltöltését. A tavaszi szezonkezdet azonban minden bizonnyal már a „régi” vízállással indul.)   
Több autós érdeklődését is továbbítottuk a kivitelezőnek. Közlése szerint sajnos változatlanul szükség van a Debreceni úton ideiglenesen kihelyezett – 30 kilométeres sebességkorlátozó, illetve a balra kanyarodást tiltó – közlekedési táblákra.