palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek A KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma a Debreceni Egyetem kihelyezett hidrobiológia tanszéke lett

A KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma a Debreceni Egyetem kihelyezett hidrobiológia tanszéke lett

Kihelyezett tanszéket hozott létre a Debreceni Egyetem és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Az erről szóló megállapodást tavaly december 20-án írták alá. Az alapító dokumentum szerint az együttműködés fő célja a hidrobiológia és biológia szakos hallgatók képzési színvonalának emelése.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet tanszékeinek a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (KÖTIVIZIG) több évtizede fennálló szakmai kapcsolatait bővíti és intézményesíti az Alkalmazott Hidrobiológiai Kihelyezett Tanszék megalapítása, amely a kutatás és oktatás területein végzett közös munkát foglalja új keretekbe.
Prof. Dr. Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok elnöke, rektorhelyettes elmondta, a kihelyezett tanszék elősegíti, hogy az egyetemi hidrobiológus és biológus képzésekben részt vegyenek a vízügyi igazgatóság szakemberei és gyakorlati lehetőségekkel segítsék az egyetemisták tapasztalatszerzését, valamint tudományos diákköri munkák, diploma- és szakdolgozatok, PhD-disszertációk készítésében nyújtsanak szakmai vezetői szerepet.
Horváth Béla, a KÖTIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese megköszönte az együttműködés lehetőségét. Ismertette az igazgatóság feladatait és hangsúlyozta a Regionális Laboratórium szerepét a vízminőség-védelmi, monitorozási feladatok ellátásában.
Dr. Teszárné Dr. Nagy Marianna címzetes egyetemi docens – az Alkalmazott Hidrobiológia Kihelyezett tanszék vezetője – arról szólt, hogy milyen lehetőségek várják a szakmai gyakorlatukat a KÖTIVIZIG Regionális laboratóriumában végző hallgatókat. Néhány példával illusztrálta, hogy a biológusok úgy tudják segíteni a mérnökök munkáját, hogy az ökológiai állapotfelmérések eredményeit olyan formában bocsátják a vezetőség rendelkezésére, hogy megkönnyítsék a döntéshozatalt az egyes beavatkozások elvégzése (például.vízpótlás) esetén.
Dr. Nagy Sándor Alex, a Hidrobiológiai Tanszék vezetője ismertette, hogy az együttműködésnek köszönhetően az egyetemi oktatók szaktanácsadási, szakértői tevékenységet nyújthatnak a KÖTIVIZIG részére, felhasználva a modern vízminőség-ellenőrző eszközöket. A Hidrobiológiai Tanszék, a Tisza teljes vízgyűjtőterületén képes az esetleges szennyezések meghatározására, nyomon követésére. A 2013. őszén beszerzett mobil laboreszközök világszínvonalúak, amelyek a hallgatók számára is egyedülálló lehetőséget biztosítanak a piacképes tudás megszerzésére. A jövőben lehetőség lesz a kihelyezett tanszékkel együttműködve végezni a monitorozási tevékenységet.