palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Alacsony folyóink vízállása, és a talajvíz szintje

Alacsony folyóink vízállása, és a talajvíz szintje

A megszokottnál enyhébb és csapadékszegény a tél eddig eltelt időszaka. Ennek is betudható, hogy igazgatóságunk területén a sokéves átlaghoz képest 50-100 centiméterrel alacsonyabban húzódik a talajvíz szintje. Folyóink vízállása ugyancsak alacsony.

A KÖTIVIZIG 55 csapadék és 15 komplex hidrometeorológiai állomásának mérési adatai szerint tavaly területi átlagban 602,6 milliméter csapadék áztatta térségünket, ami 84,2 milliméterrel haladja meg 1963 óta tartó megfigyeléseink átlagát. Míg a mögöttünk hagyott esztendő első három hónapja bőséges égi áldást hozott, addig júliusban területi átlagban 3,6 millimétert, decemberben pedig csupán 1,5 millimétert regisztráltak igazgatóságunk mérőműszerei. Szélsőséges eloszlás jellemezte tehát 2013-at, amely az év egészét tekintve vetekedett volna az extrém csapadékos 2010-es esztendővel, ha nem tapasztalunk ilyen alacsony havi értékeket is.
Mindezek következményeként a talajvíz szintje jelenleg 50-100 centiméterrel alacsonyabb a sokéves átlagnál. A meteorológiai előrejelzések szerint azonban a január közepétől az évszaknak megfelelő hőmérséklet és csapadékmennyiség várható, lehetővé téve a talajvízszint emelkedését.
Az enyhe telet nem csak a bőrünkön érezzük. Méréseink szerint a decemberi havi átlaghőmérséklet 1,4 Celsius fok volt, ami 1,1 fokkal haladja meg a sokévi átlagot. A január eddig a sokéves átlagnál majdnem 6 fokkal melegebbnek bizonyult, s idén a mai napig 2,8 milliméternyi csapadék hullott igazgatóságunk területére.