palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Kihelyezett tanszéket alapított a Debreceni Egyetem Igazgatóságunknál

Kihelyezett tanszéket alapított a Debreceni Egyetem Igazgatóságunknál

Kihelyezett tanszéket alapított Szolnokon a Debreceni Egyetem és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság. A 2013. december 20-án Debrecenben aláírt megállapodás kiemelt célja a hidrobiológia, biológia szakos hallgatók képzési színvonalának emelése.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Biológiai és Ökológiai Intézet tanszékeinek a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósággal (KÖTIVIZIG) több évtizede fennálló szakmai kapcsolatait bővíti és intézményesíti az Alkalmazott Hidrobiológiai Kihelyezett Tanszék megalapítása, amely a kutatás és oktatás területein végzett közös munkát foglalja új keretek közé.

Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok centrumának elnöke az alapító okirat 2013. december 20-i debreceni aláírását megelőzően közölte: a tanszékkel a hallgatók gyakorlati képzését és a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakember-utánpótlását kívánják segíteni. Hozzátette: a hidrobiológia és biológia szakos hallgatók tanulmányainak és kutatásainak végső hozadéka Magyarország stratégiai fontosságú kincsének, a vízkészletnek a megóvása.

Évente mintegy félszáz hallgató vesz részt az igazgatóságnál nyári gyakorlaton, s tucatnyi szakdolgozat és más kutatási munka készülhet el az együttműködés keretében – tájékoztatott dr. Teszárné dr. Nagy Mariann, a KÖTIVIZIG Regionális Laboratóriuma, egyben az új kihelyezett tanszék vezetője.

Pintér Ákos, a DE Természettudományi és Technológiai Karának dékánja kiemelte, hogy a kar hetedik kihelyezett tanszékének létrehozásával folytatják a gyakorlatorientált képzést célzó stratégiájukat, hogy ne “szobatudósokat” neveljenek. A dékán szavai szerint egy elit egyetemen elit gyakorlóhelyekre van szükség, a KÖTIVIZIG pedig Magyarország egyik legmodernebb hidrobiológiai laboratóriumával rendelkezik, vagyis biztosított lesz a színvonalas munka.

Horváth Béla, a KÖTIVIZIG műszaki igazgatóhelyettese jelezte: Magyarország stratégiai kincse a vízkészlet, mégis “fájdalmas vízhiánnyal küszködünk”, hiszen az országon átfolyó víznek csak az egy százalékát használják fel itthon. A vízügyi szakembereknek e helyzet kezelése, javítása is a feladata.

Nagy Sándor Alex, a DE Hidrobiológiai Tanszékének vezetője arról beszélt, hogy az igazgatósággal fennálló több évtizedes szakmai kapcsolat hivatalos formába öntése a pályázati lehetőségekben is új kapukat nyit meg, hiszen például a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködés Program forrásaira eddig a KÖTIVIZIG nem pályázhatott.

Forrás: MTI