palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Horváth Béla: a védbiztonság egyfajta létbiztonság

Horváth Béla: a védbiztonság egyfajta létbiztonság

Noha a Körös-zugi árvízvédelmi fejlesztési projekt megvalósítása kezdetben – rajtunk és a kivitelezőn kívülálló okok miatt - némi késedelmet szenvedett, a Kötiviép B’ Kft. olyan jelentős kapacitásokat vonultatott fel, hogy még sincs csúszás – jelentette be Horváth Béla, a Hármas-Körös beruházás előrehaladásáról Mesterszálláson tartott sajtótájékoztatón, amelyen részt vettek Boldog István és Sági István országgyűlési képviselők is.

Elsőként Kiss Gábor, a házigazda Mesterszállás polgármestere idézte fel a 2006-os árvízi eseményeket (amikor megdőlt az LNV a Hármas-Körös torkolatközeli szakaszán – a szerk.). Akkor a megsérült kútréti gátszakasz helyreállítására volt ugyan lehetőség, az itt élőknek megnyugvást azonban e projekt keretében megvalósuló töltésfejlesztés jelent. A helyszíni bejáráson szerzett személyes benyomásait tolmácsolva elmondta, XXI. századi mérnöki, műszaki, kivitelezési színvonalat tapasztalt. Mint fogalmazott: köszönettel és hálával tartozunk elsősorban a vízügyi szakmának, a kormánynak és az Európai Uniónak, hogy lehetővé vált ez a beruházás.
Boldog István, a térség országgyűlési képviselője, Kétpó polgármestere azt emelte ki, hogy legfontosabb a lakosság élet- és vagyonbiztonsága. Hatalmas előnye e beruházásnak, hogy nem csak árvízvédelmi fejlesztésre ad módot, hanem a belvízvédelem javítására a Harangzugi szivattyútelep rekonstrukciója révén. Hozzátette: bízik abban, hogy a következő, 2014-2020 közötti európai uniós költségvetési ciklusban tovább folytathatjuk a fejlesztést.
A szakma a 2006-os Körös-zugi védekezést úgy tartja számon, mint a sikeres védekezéssel befejezett árvizek legveszélyesebbike – vélte Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese. Hangsúlyozta: a vízügyi szakma mindig is komplexen gondolkodott, hiszen a védbiztonság egyfajta létbiztonság, s akár ár-, akár belvízről van szó, együttesen kell megoldást találni a vízbőség vagy éppen a vízhiány okozta gondokra. Emlékeztetett a Harangzugi-főcsatorna néhány éve megvalósult fejlesztésére, és utalt az országban elsőként a KÖTIVIZIG-nél kidolgozott, tíz évre előremutató vízkészlet-hasznosítási stratégiára, jelezve, minden vízgazdálkodási problémát egyszerre kell kezelni. A jelenlegi fejlesztés is komplex. Ezzel ugyan még nem oldódik meg valamennyi gond a Körös-zugban, hiszen vannak olyan szakaszok, ahol nem száz százalékos a védbiztonság, de készen vannak a tervek a folytatásra. Megjegyezte: a most folyó beruházásoknak része a töltéskorona burkolása, ami a védekezők mellett a kerékpárosoknak is jó hír. Sőt, az igazgatóság részletes kimutatással rendelkezik azokról a védvonal-szakaszokról – köztük például a Nagykunsági-főcsatorna töltései –, amelyek alkalmasak és ajánlottak is kerékpárút létesítésére.
A főmérnök rámutatott arra, hogy az igazgatóság kezelésében lévő, mintegy 630 kilométernyi fővédvonal 40 százalékánál vannak magassági, keresztmetszetbeli vagy szerkezeti hiányosságok, ennek tizedén zajlik jelenleg töltésfejlesztés, ami hatalmas előrelépés, ám azt is látni kell, hogy ilyen felújítási tempóban leghamarabb 9 év múlva érjük utol magunkat. – De ha jön a víz, a vízügyi ágazat ura lesz a helyzetnek – zárta szavait, kérve a helybeliek türelmét, s megköszönve támogató hozzáállásukat.

A beruházás pillanatnyi állása

A 3,3 milliárd forintos fejlesztés keretében a Hármas-Körös jobb partján, Szelevény térségében (8,3 kilométer hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 folyóméteren) összesen 10 850 folyóméteren a fővédvonalat a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építik át. A beruházás egészét tekintve a készültség 55 százalékos.
Az első projektszakaszon (Szelevény térsége) a földmunkák 80 százaléka elkészült. A kivitelező a teljes szakaszon elérte az előírt töltésmagasságot, elkészítette az agyagéket. Elkezdődött a humusz visszaterítése, a mentett és a vízoldali rézsű, valamint a szivárgó-rendszer kialakítása.
A Tőkefoki szivattyútelep rekonstrukciója 84 százalékos készültségű, a régi szivattyúház épületének felújításával végeztek, a Tóközei szivattyúház felújítása szintén befejeződött. Hátravan még a szivattyútelepen a nyomóvezeték töltéskeresztezésének rekonstrukciója, ami 84 százalékos készültségű. 
A második projektszakaszon (Mesterszállás térsége) a földmunka több mint 80 százalékban megtörtént. A mesterszállási zsilipnél a készültség 93 százalékos, viszont a Harangzugi szivattyútelepen a munkálatok még nem kezdődtek el.
A kivitelező Kötiviép’B Kft., mintegy félmillió köbméternyi földet mozgat meg és 16800 négyzetméternyi töltésburkolatot épít ki. Utóbbi munka a jövő évre marad, ahogyan a harangzugi szivattyútelep rekonstrukciója is.