palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Épül az új árvízvédelmi rendszer a Körös-zugban

Épül az új árvízvédelmi rendszer a Körös-zugban

Az elmúlt hetekben megkezdődött a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság legnagyobb költségű árvízvédelmi projektjének kivitelezése a Hármas-Körös jobb partján.

Az európai uniós támogatással, 3,3 milliárd forintból megvalósuló,  árvízvédelmi fővédvonal-fejlesztési beruházás során a folyó jobb partján, Szelevény térségében (8,3 kilométeres hosszban) és Mesterszállás körzetében (2,3 kilométeren), valamint Szelevény belterületén (250 folyóméteren) összesen mintegy 10 850 folyóméteren a mértékadó árvízszintet egy méterrel meghaladó magasságúra építik át a fővédvonalat, illetve kiküszöbölik annak keresztmetszetbeli és szerkezeti hiányosságait, továbbá megújulnak az érintett töltésszakaszt keresztező műtárgyak is. A projekt eredményeként a Hármas-Körös torkolatától egészen Kunszentmártonig teljes lesz a védelmi biztonság, valamint kiküszöböljük a védvonal magassági hiányosságait a Mesterszállás és Mezőtúr közötti töltés-szakaszon. A kivitelező Kötiviép B Kft. összesen mintegy félmillió köbméternyi földet mozgat meg, 16 800 négyzetméternyi töltésburkolatot épít ki, és az új gáttestekben szivárgó rendszert is kialakít.
Szelevény térségében jelenleg több mint két kilométernyi szakaszon zajlanak a töltésépítési munkák (agyagék nyitása és visszatöltése réteges tömörítéssel, agyagpaplan átgyúrása, humuszolás), ugyanakkor a Tóközei és a Tőkefoki szivattyútelepek felújítása is megkezdődött.
Mint emlékezetes, 2006 tavaszán a Tiszán és a Hármas-Körösön minden idők legnagyobb árhulláma vonult le, amely a térségben 3000 ember életét és otthonát fenyegette, és Csépa, Tiszasas és Szelevény kitelepítésének elrendelését indokolta. A lakók egy része azonban ottmaradt és a vízügy szakembereinek irányítása mellett közreműködött a sikeres védekezésben.