palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Ütemterv szerint épül Szolnok új árvízvédelmi rendszere

Ütemterv szerint épül Szolnok új árvízvédelmi rendszere

Látványos szakaszához érkezett az árvízvédelmi fővédvonal-fejlesztési projekt a megyeszékhelyen. Az Európai Unió támogatását élvező, 2,4 milliárd forint költségű beruházás kivitelezője, a Tiszavirág Konzorcium eddig százezer köbmétert meghaladó mennyiségű földet mozgatott meg, több száz köbméternyi betont öntött ki, s egyes munkafázisok készültsége elérte a 80-90 százalékot.

A kivitelező tájékoztatása szerint a 4-es főúttól délre, az iparterületi szakaszon, a vegyiműveknél (az 57+786-59+312 töltéskilométer-szelvények között) elkészült 1526 folyóméter hosszan a töltés, jelenleg a RENO matracos hullámvédelem kialakítása zajlik. Utóbbi eddig 5100 négyzetméteren épült meg, így a készültség 70 százalékos.
A Répa, Retek utca térségében (az 59+312-60+068 szelvények között, 756 folyóméteren) a töltés földműve elkészült, a humuszolást végzik a területen. A 60+068-61+198 szelvények között ugyanakkor még folyik a töltés építése, pillanatnyilag a készültség 15 százalékos. A közműkiváltási munkák és a szivárgó építése ezen a héten kezdődik el.
A 4-es főúttól északra, a 61+900-62+300 szelvények között a töltés elkészült, a héten indulnak a közműkiváltási munkálatok.
A szennyvíztisztító mögött (a 62+300-63+278 szelvények között) az új töltés 80 százalékban elkészült, itt is a közműépítési munkák indítása esedékes.
A teljes szakaszon eddig mintegy 126 ezer köbméter földet építettek be a szakemberek. A földművek ebben az évben elkészülnek, a Gáz u. és a Szent István híd közötti aszfaltburkolat kialakítása azonban a következő esztendőre marad.
A belvárosi szakaszon eddig 13 ezer köbméter földet építettek be, ezzel a töltés készültsége 90 százalékos. A vasbeton parapetfal – 430 köbméter beton felhasználásával – készültsége 50 százalékra tehető.
A rézsűburkolat és a nagylépcsők kialakítása szintén zajlik, a támgerendák készültsége 30 százalékos, míg a szerelőbetoné 20 százalékos.
Az árvízvédelmi képesség helyreállítása miatt ezek a munkálatok az ütemtervek szerint elkészülnek.
Ugyancsak aktuális tennivaló a parapetfalban elhelyezendő (vagy átvezetendő) térvilágítás kialakítása, továbbá a hírközlési vezetékek védőcsövezése. Természetesen a parapetfal mentett oldalán lévő munkálatok annak védelmében kezdődhetnek az időjárás függvényében.
A hídfőnél lévő termálvezeték, a partfallal párhuzamos gázvezeték kiváltása és a szivárgás gátlására, illetve a szivárgási út növelésére hivatott bentonit zagyos résfal (550 köbméter), valamint a tervezett pavilonnál a 40 darab, egyenként 10 méter hosszú vasbeton cölöpön (115 köbméter) nyugvó szögtámfal (120 köbméter) építése befejeződött.