palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Újra üzemképes a kiskörei hajózsilip, de túl kicsi a víz

Újra üzemképes a kiskörei hajózsilip, de túl kicsi a víz

Jellemző, hogy a tiszai árhullámokkal változó mértékű hordalék rakódik ki a Kiskörei Vízlépcső hajózsilip környezetében. Az üzemeltetéssel jelentkező feladataink közé tartozik az előírt karbantartások és revíziók elvégzése, valamint az eseti meghibásodások javítása is.
Az elmúlt időszakban ilyen jellegű probléma miatt kellett a hajózsilip üzemeltetését felfüggeszteni. Ennek elsődleges okaként az alvízi támkapuk környezetében felhalmozódott hordalék és az abban lévő szilárd uszadék, valamint a jég okozta sérülések említhetők.

Az elvégzett javítások és üzempróbákat követően a hajózsilip műszaki állapotát tekintve ismét üzemképes, szeptember 9-től az érvényben lévő üzemeltetési szabályzat szerint igénybe vehető, amennyiben azt a Tisza folyó vízállása lehetővé teszi. Felhívjuk azonban a térségben közlekedők figyelmét, hogy jelenleg a hajózsilip alvízi oldalán a kialakult gázlóviszonyok miatt a hajózsilipbe való behajózás továbbra sem lehetséges. A szakaszra vonatkozó gázlójelentést az Országos Vízjelző Szolgálat részére folyamatosan továbbítjuk. (Az adatokról a www. hydroinfo.hu weboldalon tájékozódhatnak.)
A tervezett karbantartási feladatok elvégzésével igyekszünk biztosítani a hajózsilip és mozgató-berendezéseinek jó állapotát, azonban a mostani meghibásodáshoz hasonló jelenségek előfordulása, valamint a csatlakozó folyószakaszok gázlóviszonyai szoros összefüggésben vannak a folyó mindenkori víz-, jég-, hordalék-, és uszadék járásának alakulásával.