palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Stabil a vízháztartási egyensúly, véget ért a szárazság elleni védekezés

Bár az előrejelzések csapadékmentes napokat ígérnek, immár stabilnak nevezhető vízháztartási egyensúly alakult ki térségünkben. A hidrometeorológiai helyzet kedvezően alakult, az öntözési vízigények pedig szinte teljesen visszaestek.  Ezzel lezárult a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság majdnem két hónapja tartó vízhiánykár elleni védekezési időszaka.

Az összehangolt beavatkozások legfontosabb eredménye, hogy – a Körös-völgyi vízpótlás átmeneti mérséklése mellett – nem kellett vízkorlátozást elrendelni a rendkívüli aszály sújtotta Alföld közepén.
Igazgatóságunk területére január 1-tól szeptember 2-ig 477,4 milliméter csapadék hullott, amely a sokéves 1-8. havi átlag 120 százaléka. Ebből augusztusban, területi átlagban 56,8 millimétert mértünk, a sokéves havi átlag 107 százalékát. Az eső döntő része augusztus 26-án és 28-án esett, rendkívül egyenlőtlen területi eloszlásban: a legkevesebb, 22,4 milliméter Kunszentmárton, a legtöbb pedig, 110.9 milliméter Kisújszállás térségében. Ezzel szemben szeptemberben eddig sehol sem volt égi áldás.
Ugyanakkor a Tisza vízgyűjtőit augusztusban a sokéves csapadékátlag 22-108 százaléka áztatta. Ennek köszönhetően a szőke folyó vízszintje Kisköre alsónál és Szolnoknál mintegy fél méterrel emelkedett, míg a Tisza-tó felvíz-szintje gyakorlatilag változatlan maradt, azaz a Tisza vízkészlete kismértékben növekedett.

A jelenlegi előrejelzések alapján az elkövetkező 6 nap a Tisza felső vízgyűjtőin számottevő csapadék ugyan nem várható, de a napi középhőmérséklet és a jelentősen lecsökkent párolgás következtében a rendelkezésre álló vízkészlet a még meglévő öntözési igényeket ki tudja elégíteni. Az előttünk álló héten a vízkészletek lassú fogyásával számolunk.
Az összes betározott vízkészlet az előző héthez képest kismértékben, egymillió köbméterrel csökkent, megközelíti a 201 millió köbmétert, amiből a Kiskörei-tározó 171 milliót foglal magába.
A Tisza-tó vízszintjét 735± 5 centiméteren tartjuk, a vízkormányozást továbbra is a Tiszavíz Vízerőmű Kft. végzi, mégpedig folyamatos turbinaüzem mellett, az érkező vízhozam minimum 85 százalékának egyenletes átbocsátásával.
Augusztus 23-án felfüggesztettük a Körös-völgyi vízpótlás - augusztus 15-én elrendelt - korlátozását, a szőke folyó azóta újra másodperceként 16 köbméter vízzel táplálja a Hármas-Köröst.
A Szolnoki Felszíni Vízkivételi Mű üzemeltetésével kapcsolatban beavatkozásokra nincs szükség.
A Zagyva-Tarna vízrendszerben a lehullott csapadéknak köszönhetően augusztus utolsó napjaiban valamelyest növekedett a vízkészlet, azóta azonban ismét csökken, ennek ellenére a vízkorlátozás már nem indokolt.
A gravitációs vízpótlással nem rendelkező Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje változatlanul az ökológiai szint alatt van, azonban a vízigények itt is visszaestek. A holtágból történő vízkivétel korlátozására az érintett önkormányzat figyelmét korábban felhívtuk, de ezzel kapcsolatban intézkedés nem történt.