palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Felfrissült a térség, emelkedik folyóink vízállása

Habár az elmúlt napokban megnyíltak az égi csatornák, és mérséklődtek az agrárium vízigényei, továbbra is indokoltak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vízhiánykár-elhárítási beavatkozásai.  Folyóink természetes vízkészlete - miután a Tisza és a Zagyva majdnem elérte a valaha mért legkisebb vízszintet – ismét növekszik, és a betározott vízmennyiség újra meghaladja 200 millió köbmétert.

Az igazgatóság területére január 1-től augusztus 27-ig 446,9 milliméter csapadék hullott, a sokéves 1-8. havi átlag 126 százaléka. A lényegében esőmentes július után augusztusban eddig területi átlagban 26,3 milliméter csapadékot mértünk, ami a sokéves havi átlag közel fele. E mennyiség döntő része egyetlen napon, augusztus 26-án esett, ám rendkívül egyenlőtlen területi eloszlásban, a legkevesebb, 1,3 milliméter Törtel, míg a legtöbb, 43,2 milliméter Kisköre körzetében.

A Tisza vízgyűjtőin augusztus 26-ig a sokéves csapadékátlag 31-64 százaléka hullott le, ezen belül a Felső-Tiszán, a Zagyva-Tarnán és a Maroson 62-64 százalék.

A nyár utolsó hónapjában eddig 14 napon a hőmérséklet maximuma meghaladta a 30 Celsius fokot, forró napunk (napi max. 35 oC felett) pedig öt volt. (Összehasonlításként: tavaly a forró napok száma 21 volt, ebből júliusban 9. Idén eddig összesen 10 forró napot éltünk át, ebből hármat júniusban, kettőt júliusban és ötöt augusztusban.

A hőség és a csapadékszegény időjárás következtében a Tisza természetes vízkészlete fokozatosan csökkent. Folyóink átlagos vízállása már augusztus elején, közepén megközelítette az emlékezetesen aszályos múlt év augusztusi minimális értékeket, helyenként pedig alatta is maradt. Kiskörén az átlagos vízhozam augusztusban másodpercenként 88 köbméter volt, míg tavaly 98 m3/s. Szolnokon 81 m3/s volt az átlagos augusztusi vízhozam, 2012-ben pedig 85 m3/s. A Zagyva átlagos vízhozama Jászteleknél augusztusban 1,30 m3/s-ot tett ki, míg az elmúlt évben, ugyanebben a hónapban 1,16 m3/s volt. Ugyanakkor a Kiskörei- tározó vízkészlete kedvezőbben alakult idén nyáron, mint tavaly: augusztus 27-én a tó vízállása 742 cm volt, 10 centiméterrel magasabb, mint a megelőző esztendőben.

Az elmúlt 2-3 nap folyamán a Tisza felső vízgyűjtőin lehullott csapadék következtében a Közép-Tiszán 50-100 centiméteres vízszintemelkedés várható.

Az összes betározott vízkészlet az előző héthez képest kismértékben növekedett e Tisza-tó vízszintjének kedvező alakulása miatt, megközelítve a 202 millió köbmétert (ebből 172 millió a Kiskörei-tározóban).

Ami az intézkedéseinket illeti, a Tisza-tó vízszintjét az OMIT által engedélyezett 740-2 centiméteres vízszinten tartjuk, a Kisköre-alsó vízmércén mért -315-5 cm-es vízállástartományig. Augusztus 23-án felfüggesztettük a Körös-völgyi vízpótlás korlátozását, a szőke folyó ismét másodperceként 16 köbméter vízzel táplálja a Hármas-Köröst.

A Szolnoki Felszíni Vízkivételi Mű üzemeltetésével kapcsolatban újabb beavatkozásokra (külső, szivattyús vízbetáplálás kiépítésére, illetve az ivóvíztisztítás-technológia átállítására a Alcsi-Holt-Tiszából történő vízvételezéssel) egyelőre nincs szükség .

A Zagyva-Tarna vízrendszerben a lehullott csapadéknak köszönhetően szintén növekedett a vízkészlet, ami azonban még mindig rendkívül alacsony, ezért korlátozás bevezetése indokolt. Folytatjuk a Zagyva, a KÖTIVIZIG vagyonkezelésében lévő szakasza mentén a vízjogi engedéllyel nem rendelkező vízkivételezések felderítését.

A holtágak vízszintje, a gravitációs vízpótló útvonallal rendelkezőek esetében megfelelő, jellemző a maximális üzemi vízszint. A gravitációs vízpótlással nem rendelkező holtágak vízszintje viszont apad.

A Tiszaugi Önkormányzat kezelésében lévő Tiszaugi-Holt-Tisza vízszintje az ökológiai szint alá csökkent, jelenleg 5 centiméterrel van az alatt. Felhívásunk ellenére önkormányzati intézkedés eddig nem történt.

A Cserőközi-Holt-Tisza szivornyás vízpótlását a hónap közepére a kiskörei szakaszmérnökség befejezte, rá egy hétre azonban a vízállás ismét ökológiai szint alá csökkent. Ennek ellenére - a szeptembertől engedélyezett alacsonyabb üzemvízszint okán - további vízpótlás nem indokolt.

A szolnoki Alcsi-Holt-Tisza gravitációs vízfrissítését a holtág revitalizációját szolgáló projekt kivitelezési munkáinak elősegítése érdekében (Nk.X-2 – Kiskengyeli-csatorna – Kengyeli-főcsatorna útvonalon) augusztus 21. reggeltől az üzemeltető szervezettel megszüntettük.