palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Vízrajz Hidrometeorológiai elemzések Már csak csordogálnak folyóink (Hidrometeorológiai értékelés)

Már csak csordogálnak folyóink (Hidrometeorológiai értékelés)

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területére legutóbb június 29-én esett jelentős, átlagosan 5 millimétert meghaladó csapadék, azóta – immár 46 napja (!) - nem hullott.

Az elmúlt hétvégén ugyan előfordult lokálisan nagyobb eső, a legtöbb Tiszasülyön, ahol 22 millimétert mértek, ám igazgatósági területi átlagban mégsem érte el az 5 millimétert. Hasonlóan szűkmarkúan bánt a természet a csapadékkal a vízgyűjtőkön, emiatt folyóink vízállása közelíti a valaha feljegyzett legkisebb szintet, a vízhozamuk pedig a tavalyi, kirívóan aszályos évet idézik. A hónap elején a KÖTIVIZIG rendelkezésére álló, mintegy 200 millió köbméteres vízkészlet (ennek több mint négyötöde a Tisza-tóban tározott) gyorsuló ütemben csökken.Az igazgatóságunk területére idén január 1. és augusztus 13. között 425,3 milliméter csapadék hullott, amely a sokéves 1-8 havi átlag 120 százaléka.
A száraz július után az augusztus hónap sem bővelkedik csapadékban. Eddig augusztusban az igazgatóságunkon a területi átlag 4,7 mm, ami a sok éves augusztusi átlag 9 százaléka.

A teljes anyagot letöltheti .pdf formátumban a cikk elején látható bélyegképre kattintva !