palyazat_fooldal

Magyarország

Gyengénlátóknak

Címlap Rólunk Jeles események, érdekességek Újjászületik az Alcsi-Holt-Tisza

Újjászületik az Alcsi-Holt-Tisza

Célegyenesbe fordult a szolnoki Alcsi-Holt-Tisza revitalizációját lehetővé tevő, megközelítően 400 millió forintos projekt, miután hétfőn megtörtént a munkaterület átadása. A kivitelező Vízép-Kör Kft.  a jövő év nyarára fejezi be a vízszint mintegy félméteres átmeneti csökkentésével együttjáró, „fiatalító” beavatkozásokat, melyeknek köszönhetően évtizedre biztosítható a kor követelményeinek megfelelő vízminőség és a hatékony vízgazdálkodás műszaki háttere.

Az Alcsi-Holt-Tisza a szőke folyó szabályozásával, mederátvágással jött létre 1857-ben. A megközelítően 150 hektár vízfelületű holtág elsődleges funkciója a belvíz befogadása (vízgyűjtő területe 91,2 négyzetkilométer), tározása, az öntözési lehetőség biztosítása, a horgászat, üdülési és sport célok kielégítése, továbbá tartalék vízbázisként és tűzoltóvíz-tározóként is szolgál. Sokrétű szerepkörének azonban csak akkor képes maradéktalanul megfelelni, ha a holtág töltő- és leürítő rendszerének rekonstrukciója megvalósul, és megtörténik a megcsúszott partszakaszok stabilizálása. Az elmúlt évtizedekben ugyanis az Alcsi-Holt-Tisza alapvető rendeltetése - tartalék vízbázis, belvíz befogadása, öntözővíz biztosítása, horgász-, rekreációs és sport célok kielégítése - veszélybe került.
A 14 kilométer hosszú, átlagosan 105 méter széles, legfeljebb 4,5 millió köbméter víz befogadására alkalmas holtág vízkészlete egyrészt csapadékból, másrészt - magas tiszai vízállás esetén - az Alcsi fedett csatornán és zsilipen keresztül történő gravitációs vízbevezetésből, harmadrészt - alacsony tiszai vízállásnál - a Nagykunsági öntözőcsatornából (az Nk. X-2 öntözőcsatornán, Kiskengyeli és Kengyeli belvízcsatornákon keresztül), negyedrészt pedig - ugyancsak magas tiszai árhullám esetén – költségkímélő szivornyás átvezetéssel biztosítható. A holtág leürítésére két lehetőség adódik: amennyiben az élő Tisza vízállása alacsony, az Alcsi fedett csatorna és zsilip révén gravitációsan, ha pedig az élő Tisza vízállása magas, akkor az Alcsi szivattyútelepen keresztül történő átemeléssel.
Az elmaradt felújítások miatt azonban aszályos időszakokban a meglévő gravitációs vízpótló útvonal már nem biztosította a nyári üzemvízszint tartását, a friss víz utánpótlását, így vízminőségi kárelhárítás keretében kell azonnali, lokális beavatkozásokat elvégezni. Ezek eredményeként a vízszállító képességet ötszörösére sikerült növelni, ami azonban a szükséges alig kétharmada, és a tartalék vízbázis vízkivételi kapacitásától még inkább elmarad. További gond, hogy a holtág évtizedek alatt jelentősen feliszapolódott, és a környező mezőgazdasági területekről nagy mennyiségű szerves anyag került a vizébe. Ezért indokolt a műtárgyak kézi iszaptalanítása, illetve a Kengyeli főcsatorna gépi kotrása. A 397 millió forint összköltségű fejlesztés kiterjed a tiszai vízbevezetés és vízoldali zsilip, valamint a mentett oldali zsilip és ellennyomó medence felújítására, az Alcsi fedett csatorna polimerbetonnal való bélelésére, az Alcsi szivattyútelep és a rávezető csatorna felújítására, a vízpótló útvonal rekonstrukciójára, továbbá partbiztosítási és partrendezési munkálatokra. Az utóbbi beavatkozások miatt ideiglenesen szükséges a vízszint mintegy 50 centiméteres csökkentése, amelynek pontos időpontjáról tájékoztatjuk honlapunk látogatóit.